zaterdag 16 februari 2013

Schok

Het zal wel aan mij liggen, maar van Oscar Pistorius, de 'Blade Runner' had ik nog nooit gehoord. Ik mis ook wel eens wat in het nieuws. Maar als ik het NOS-journaal moet geloven was ik geschokt toen bekend werd dat deze man, mogelijk met opzet, zijn vriendin had doodgeschoten. "De hele wereld" was immers geschokt.

Er worden dagelijks over de hele wereld mensen doodgeschoten, vaak ook door relaties, zonder dat daarover in het NOS-journaal mededeling wordt gedaan. Maar deze Pistorius was ooit in het nieuws gekomen omdat hij, met beenprotheses, aan de Olympische Spelen en de Paralympics had deelgenomen. Daardoor had deze man de status van een soort heilige gekregen en dan wordt alles wat je doet enigszins uitvergroot door de pers. En alles wat hij doet wordt over de gehele wereld door de divers persorganen na- en uitgekauwd. Ik wil best geloven dat een journalist geschokt is door wat  daar in Zuid-Afrika gebeurd is, maar het doet mij eerlijk gezegd helemaal niets.

Als ik vanmiddag tegen twee uur hoor dat Sven Kramer toch niet aan het WK Schaatsen zal meedoen, omdat hij zijn vriendin Naomi van de trap gegooid heeft, zal ik dat betreuren en enigszins verrast zijn, maar ik zal niet geschokt zijn. En in Soweto, als het daar al in het nieuws komt, zal men zich afvragen: Sven Wie?
x