zondag 20 november 2016

AVONTUURLIJK

Ik kijk altijd graag naar consumentenprogramma's als Radar en Kassa. In Kassa ging het gisteravond over problemen met campers. Ik kan niet autorijden dus alleen daarom al zal ik nooit een camper aanschaffen. Op zich ben ik dus absoluut niet geïnteresseerd in problematische campers. Wat ik wel opvallend vond was een campereigenaar die zei dat hij een camper had aangeschaft omdat hij van "avontuurlijke" vakanties hield. Zijn grootste reis ooit was er een van 5 weken naar Spanje en Portugal.

Hoe avontuurlijk is dat eigenlijk, met een camper langs de snelwegen en provinciale wegen van Europa rijden, helemaal tot aan en in Portugal? Ik heb mijn vakanties meestal lopend of fietsend doorgebracht. Fietsen door de Yorkshire Dales is leuk, maar niet avontuurlijk. Zelfs fietsen door de Rocky Mountains vond ik niet avontuurlijk, maar wel heel leuk.
Op deze foto zie je Skarja. Die plek ligt ongeveer middenin Sarek, een beschermd natuurgebied in Zweeds Lapland, zo'n 200 km ten noorden van de Poolcirkel.

 
Ik heb een keer of acht voettochten gemaakt door Sarek, ook nog een paar keer door aangrenzende gebieden. In Sarek zijn geen wegen (zelfs geen gemarkeerde voetpaden), geen woonplaatsen met handige winkelsv(zelfs geen voor iedereen toegankelijke hutten), geen richtingaanwijzers, geen café's, geen restaurants, geen bruggen over de vele rivieren, behalve één bij Skarja. Het wordt wel 'de laatste wildernis van Europa' genoemd. Ik was er meestal met iemand  anders, Boukje of een vriend. Dat was heel plezierig, maar nog altijd niet echt avontuurlijk. Eén keer heb ik er in mijn eentje een tocht gemaakt, waarmee ik een wens vervulde die al in 1959, tijdens mijn eerste tocht door Lapland, was ontstaan.

Je ontmoet in Sarek sowieso weinig mensen, maar tijdens die tocht in mijn eentje heb ik de meeste tijd, gedurende tien opeenvolgende dagen, geen mens gezien, laat staan gesproken. Het was mijn mooiste vakantie ooit. Pas achteraf realiseerde ik me dat het eigenlijk wel een avontuurlijke tocht was geweest.