donderdag 11 september 2008

Misverstand

Zo langzamerhand weet ik het niet meer. Moet ik nou wel of niet bezorgd zijn? Kan ik met een gerust hart de trein of de metro nemen, of moet ik voortdurend uitkijken naar verdachte types met baarden en tulbands die onduidelijke pakjes bij zich dragen? Ernst Hirsch Ballin en Tjibbe Joustra roepen om het hardst dat het dreigingsniveau 'substantieel' is. Volgens minister Hirsch Ballin van Justitie zijn er 'concrete meldingen’ dat er in radicale netwerken speciaal aan Nederland wordt gedacht. Dat lees ik in de Volkskrant, dus het zal wel waar zijn. Maar in het NOS-journaal roept die zelfde Hirsch Ballin dat we ons nou niet direct zorgen moeten maken.

Langs deze weg wil ik Hirsch Ballin, Joustra, de AIVD, de CID, de burgemeester van Amsterdam en de politie van Amsterdam-Amstelland een zeer concrete mededeling doen: ik, Evert van Wijk, heb niet alleen gisteren, maar ook vandaag, terwijl ik dit schrijf, SPECIAAL AAN NEDERLAND GEDACHT! Ik doe dat wel vaker. Soms denk ik: toch wel een aardig land om in te wonen. Een andere keer denk ik: wat een kutlandje, waar je zit opgescheept met bestuurders die met een ernstig smoel doen of er iets vreselijks staat te gebeuren, maar er niet bij vertellen waaraan enge jihadisten in radicale netwerken dan wel denken.

Wat moet ik met 'concrete melding'? Als ik hier zeg "Morgen komt de aarde in botsing met de maan" is dat een zeer concrete melding. De inhoud van die concrete melding slaat nergens op, maar daar gaat het nu even niet om. Ik wil nou wel eens van Joustra horen WAT er precies concreet gemeld is. En dan moet hij niet aankomen met: er wordt aan Nederland gedacht. Dat zal best, maar waaraan denken ze dan? Laat Joustra dan meteen vertellen of ze alleen denken (ik denk soms ook de meest waanzinnige dingen) of dat ze ook al bommen zitten te fabriceren en concrete plannen hebben voor de trein of metro waarin die geplaatst zullen gaan worden. Met zo'n mededeling kan ik wat. Dan kan ik me bezinnen op andere middelen van vervoer. Of ik ga helemaal de deur niet meer uit tot Joustra het groene licht heeft gegeven.

We zijn intussen al zo paranoïde geworden dat één anoniem telefoontje voldoende is om een vliegtuig aan de grond te houden en iemand in verzekerde bewaring te houden, hoewel hij geen wapen bij zich droeg en in het vliegtuig niets gevonden is dat kan ontploffen.

De effecten van Fitna zijn niet van de een op de andere dag weg. Overigens zijn degenen die een aanslag voorbereiden uiteraard als enigen verantwoordelijk, daar mag geen misverstand over bestaan. Dat zei Hirsch Ballin ook nog. Wilders kan er dus helemaal niets aan doen. Dat is fijn om te weten. Als ik mijn buurman zeg dat volgens mij alleen ontzettend nichterige mietjes het in hun hoofd halen met zo'n dom dwergpoedeltje over het plantsoen voor mijn deur te gaan lopen en hij me vervolgens de portiektrap aflazert, is hij als enige verantwoordelijk voor mijn been- en schedelbreuken. Laat daar geen misverstand over ontstaan.