zaterdag 27 juli 2013

Lelijk

Volgende week zaterdag is het weer zo ver. Dan gaan homo's en lesbo's tijdens de Gay Pride Canal Parade  weer massaal op de Amsterdamse grachten varen. Amsterdamse en niet-Amsterdamse hetero's gaan er weer massaal naar kijken. BNH's (Bekende Nederlandse Hetero's), o.a. Jeanine Hennis-Plasschaert, onze charmante minister van Defensie, gaan niet alleen kijken, zij varen zelfs mee. Zo kunnen ze laten zien dat de organisatie die zij vertegenwoordigen homo's en lesbo's niet minder waardeert dan hetero's.

Er vaart ook een 'voetbalboot' mee. Als ik het allemaal goed begrepen heb, zal zich daar geen enkele (voetbal) praktiserende homo of lesbo op bevinden. We zullen Louis van Gaal zien, Patrick Kluivert, Ronald de Boer, Aron Winter, Pierre van Hooijdonk, Bryan Roy en niemand minder dan de voorzitter van de KNVB, Michael van Praag. Op de website van RTV-NH lees ik: "De KNVB wil met deelname aan de Gay Pride laten zien dat het Nederlandse voetbal openstaat voor een open en veilig sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn. De voetbalbond presenteerde in oktober het actieplan 'Voetbal voor iedereen'. Dat plan bevat 11 actiepunten ter bevordering van homoacceptatie in het Nederlandse voetbal." Voor zover ik weet heeft dat actieplan er nog niet toe geleid dat er veel voetballende homo's uit de kast gekomen zijn. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat een boot vol ex-voetballers/hetero's en voetbalbobo's een belangrijke bijdrage zal leveren.

We moeten er natuurlijk blij mee zijn dat de Gay Pride Canal Parade een van de drukst bezochte publieksevenementen in Nederland is en dat overheidsvertegenwoordigers vrolijk meedoen. Er zijn immers nog heel wat landen waar soortgelijke evenementen kunnen rekenen op tegenwerking van de overheid en agressie van het grote publiek. Dit jaar wordt de Gay Pride Canal Parade hier voor de achttiende maal gehouden. Is het nog steeds nodig? Er zijn nog altijd mensen in Nederland die niets van homo's en lesbo's moeten hebben. Zullen die door het bijwonen van de Canal Parade op andere gedachten gebracht worden? Ik vrees eerder het tegendeel. Ik ga zelf niet naar die Canal Parade kijken, want ik neem nooit deel aan grote publieksevenementen, of die nu het koningshuis, oude zeilschepen of niet-hetero's als uitgangspunt hebben. Ik ken die Canal Parade dus alleen van wat de tv ervan laat zien. En van die beelden zou ik bijna homofoob worden. Ik vind het een ontzettend exhibitionistisch gedoe. Ik vind het best dat iemand trots is op zijn seksuele geaardheid - al heb ik nog nooit een trotse hetero ontmoet - maar als ze het met hun allen doen vind ik het lelijk en ik houd niet van lelijk. Sorry hoor, maar van mij mogen ze die jaarlijkse boottocht afschaffen.