vrijdag 19 juli 2013

Bezuiniging

Ik vertel niets nieuws als ik hier schrijf dat ik het afgelopen jaar nogal wat artsen bezocht heb en nogal wat verschillende. Gelukkig werden/worden alle daarmee verbonden kosten door de zorgverzekering vergoed. Maar dat gaat met ingang van volgend jaar veranderen. Dan gaat mijn zorgverzekeraar alleen nog de hulp van die arts (of paramedicus) vergoeden met wie hij een contract heeft afgesloten.

Stel nou dat ik, i.v.m. mijn copd,  een mooie relatie met mijn longarts heb opgebouwd. Dan verzeker ik mij dus bij die verzekeraar die een contract heeft gesloten met deze longarts. Maar dan moet ik ineens weer naar de uroloog. Bij hem ben ik ook al eens geweest, dus het ligt voor de hand dat ik me weer tot hem wendt, maar helaas: mijn verzekeraar heeft deze uroloog niet onder contract, dus er is een aardige kans dat ik (ten minste een deel van) de kosten zelf moet betalen.

Het moet de beleidsmakers toch opgevallen zijn dat mensen van mijn leeftijd wat vaker en wat meer soorten medische hulp zoeken, dus allerlei soorten hulpverleners raadplegen. Het zou zo maar kunnen dat niet al die hulpverleners een contract met 'jouw' zorgverzekeraar hebben en dat je dus, naast premie, eigen risico en eigen bijdrage, nog wat zelf moet betalen. Dat betekent dat deze regeling, die weer iets met marktwerking te maken schijnt te hebben, in feite niet meer is dan een ordinaire bezuiniging, oftewel een verschuiving van de collectieve, naar de persoonlijke lasten.

O ja, ik kan natuurlijk ook kiezen voor de uroloog met wie mijn verzekeraar wel een contract heeft gesloten. Dan fiets ik niet in 10 minuten naar het BovenIJ ziekenhuis, maar maak ik een busreis van 52 minuten naar het AMC in Zuidoost. Een andere optie is een busreis van 43 minuten naar het Lucas Andreas ziekenhuis. Ik heb niet uitgezocht hoe lang de reistijd is naar het VUMC en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, maar dat zal echt niet veel korter zijn. Ik woon nu eenmaal niet in de grachtengordel.