dinsdag 9 februari 2010

Pont

Over iets meer dan drie weken worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Dan mogen de Amsterdammers zich uitspreken over een pakket aan bezuinigingen dat de het huidige college van B & W bij het scheiden van de markt op tafel heeft gelegd. Stoppen met de Noord/Zuidlijn is volgens het rapport van de gemeente duurder dan doorgaan. Dat vindt althans het college, volgens Het PAROOL van gisteren.

Dat overheden willen bezuinigen is niets nieuws in het huidige tijdsgewricht. Ik kan er zelfs wel enig begrip voor opbrengen. Het is natuurlijk wel van belang te weten waarop men dan wil bezuinigen. Dan komt men soms tot merkwaardige voorstellen.

Amsterdam wordt door water in tweeën gedeeld. Daar kun je onderdoor via de IJ- of Coentunnel. Je kunt er overheen via de brug bij Schellingwoude. Dat laatste doe je als een auto hebt, of tijd en zin hebt om een heel stuk om te lopen of te fietsen. De meeste lopers en fietsers zullen echter de pont nemen. Dicht bij het Centraal Station heb je twee van die ponten. Je hoeft voor het vervoer met die ponten, die alleen toegankelijk zijn voor wandelaars en fietsers, niet te betalen.

Nu heeft een listeling bedacht dat de gemeente Amsterdam geld moet gaan vragen voor het gebruik van de pont. Ik ga er vanuit dat je overtocht kunt betalen via de ov-chipknip. Op basis van de huidige GVB-tarieven betaal je tegenwoordig 10 cent per km, dus 1 cent per 100 meter. Ik schat de afstanden die je met beide ponten aflegt op 100, resp. 150 meter. De oversteek kost je dus 1 of 2 cent. Dat wil zeggen: als je voetganger bent, want dan zul je meestal een 'overstapper' zijn en heb je het basistarief van 78 cent al betaald. Maar de pont wordt ook door veel (brom)fietsers gebruikt. Die zijn dus elke overtocht 80 cent kwijt. Als je aan de ene kant woont en aan de andere kant werkt, ben je zo al gauw meer dan 500 euro per jaar extra kwijt.Stel je nu eens voor dat de gemeente bij de tunnels en de brug 80 cent tol gaat heffen. De wereld zou te klein zijn. Misschien iets voor de ANW(ielrijders)Bond om tegen dit onzalige idee actie voeren?
x