zondag 16 augustus 2009

Homoniemen

Vroeger dacht je bij 'chippendale' aan een bepaald type stoel. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw kreeg 'chippendale' nog een andere betekenis: een goedgevormde jonge man die ten faveure van vrouwelijk publiek uit de kleren gaat. (Dat gebeurde voor het eerst in de nachtclub 'The Chippendales' in New York, vandaar.)

Bij 'strippen' dacht ik in mijn jeugd (stiekem natuurlijk) aan een goedgevormde jonge vrouw die in een nachtclub ten faveure van de aanwezige mannen uit de kleren ging. In Nederland kreeg 'strippen' later ook de betekenis van het in het openbaar vervoer gebruikmaken van een strippenkaart.

En dan heb je nog 'chip'. Dat is o.a. een dun aardappelschijfje dat (veel te vaak) als snack wordt genuttigd. Het is ook een elektronisch circuit dat niet meer weg te denken is uit allerlei dingen die we dagelijks gebruiken, bijvoorbeeld de pinpas.

GVB heeft nog steeds maar één betekenis. Dat staat voor Gemeente Vervoerbedrijf (van Amsterdam). Het GVB wil, net als andere grote vervoersbedrijven, het gebruik van de ov-chip er bij ons inrammen. Het probleem is dat nog lang niet alle gebruikers van het openbaar vervoer onverdeeld enthousiast zijn over die ov-chip. Actie is geboden, vond de GVB-directie. Die zette dus een aantal mensen aan het werk om iets leuks te bedenken waarmee je die ov-chip kunt promoten. Een van de leden van het team zat wat te 'spelen' met de woorden 'chip(pen)' en 'strip(pen)'. Zhij kreeg een brainwave: Chippendale! Zhij riep het team bij elkaar: "Jongens, ik heb een briljant idee! Luistert!" Het team valt ervoor. De PR-afdeling van het GVB valt ervoor. De GVB- directie valt ervoor. Het PAROOL schrijft over het resultaat:

GVB zet chippendales in

Om acht uur 's ochtends staan vier goedgevormde jonge mannen op station Sloterdijk. Zij dragen witte shirts. Op de voorkant staat: "Ik stop met strippen." Op de achterkant staat: "Vanaf nu ga ik chippen." De jonge mannen delen foldertjes uit waarin de zegeningen van de ov-chip aan het volk worden uitgelegd. Probleempje is dat maar weinig mensen onder de indruk zijn van hun goedgevormdheid, dus niet nog eens achterom kijken, dus de zin aan de rugzijde niet zien en al helemaal niet toekomen aan de merites van het spelletje met homoniemen. Aan deze is de folder niet besteed omdat zhij de ov-chip al gebruikt, aan gene niet omdat zhij er helemaal niets in ziet. Een ook aanwezige woordvoerster van het GVB: En als vervoerder zijn wij er wel van overtuigd dat de chipkaart veel voordelen heeft. Dat zal best. Ik heb ook de neiging te denken dat ik altijd gelijk heb.
x