vrijdag 13 april 2018

FREI

Ik heb nog nooit een pretpark bezocht. In mijn jeugd bestonden die nog niet. Achteraf ben ik daar nog wel blij om, want ik had sowieso een hekel aan speeltuinen, waar we tijdens schoolreisjes nog wel eens heen gingen. Omdat ik geen kinderen heb, is er ook tijdens mijn volwassenheid nooit een goede reden geweest voor het bezoek aan  bijvoorbeeld de Efteling, ponnypark Slagharen, Walibi en noem ze verder allemaal maar op.

De afgelopen dagen zie ik weer vrij vaak een commercial van Wunderland Kalkar. Daar ben ik wel eens geweest, maar toen was het dan ook nog geen Wunderland, maar een kerncentrale in aanbouw. Ik was toen en ben nog steeds een tegenstander van energie-opwekking door kerncentrales. Mede dankzij mijn diverse bezoeken aan de directe omgeving van de kerncentrale in Doodewaard, waarbij ik heel wat traangas over me heen heb gekregen, is die inmiddels gesloten. Bij de kerncentrale in Borsele is dat helaas nog niet gelukt.

Van Kalkar herinner ik me nog dat een minister van de deelstaat Noordrijn-Westfalen ooit de werkelijk briljante opmerking heeft gemaakt dat kernenergie helemaal niet zo duur is als je de investeringskosten niet meerekent. Zo doorredenerend wordt gezondheidszorg een stuk goedkoper als je de salarissen van artsen en verpleegkundigen niet meerekent.

De demonstratie bij Kalkar waaraan ik (samen met Boukje) deelnam vond plaats op een woensdag. Dat weet ik nog zo goed, omdat de (overwegend) Duitse demonstranten een schitterende leus bedacht hadden. Er was uiteraard veel politie op de been gebracht. Vandaar dat de leus luidde: "Polizei, Mitwoch frei!"