dinsdag 23 november 2010

JFK

Als ik 'JFK' zie denk ik aan de vermoorde president van de Verenigde Staten. Dat is nog niet achterhaald, maar ook niet eigentijds, want 'JFK' blijkt ook een tijdschrift te zijn: "het mooiste, dikste en beste mannen-lifestyle magazine van Nederland." Dat las ik op de website van het blad dat, sinds 2006, zeven keer per jaar verschijnt. Omdat ik door het leven ga zonder veel op stijl of mode en andere waan van de dag te letten, is het geen blad voor mij.

Ik kwam op dat blad omdat ik een kop in het Het PAROOL las: JFK Greatest Man Award voor Jeroen Pauw, want dit jaar is Jeroen Pauw, volgens dat blad dus: de meest stijlvolle, coole, creatieve, avontuurlijke, non-conformistische Nederlandse man met lef en ruggengraat en gevoel voor humor. Eerder waren dat Matthijs van Nieuwkerk, Peter R. de Vries en Hugo Borst.

Bij zo'n bericht vergeten ze meestal een woordje 'bekende'. De tekst zou moeten luiden: Pauw is 'de meest ... bekende Nederlander met ... humor." De redactieleden van JFK, of de mensen die daarvoor ingehuurd zijn, hebben vast niet alle Nederlandse mannen beoordeeld, maar alleen dat handjevol dat regelmatig op de tv verschijnt. Maar goed, Jeroen is wel bereid zich naar de Passenger Terminal te begeven om daar die Award in ontvangst te nemen. Er zal wel wat gedronken zijn, er zullen wel wat snackjes geweest zijn en een aantal journalisten mag een verslagje schrijven van de bijeenkomst van het 'Comité van Wederzijdse Bewondering', want de gebruikelijke incrowd zal wel weer aanwezig zijn geweest. Ik denk dan: als Matthijs van Nieuwkerk die Award gekregen heeft, ligt de lat niet erg hoog. Ik ken hem natuurlijk niet persoonlijk, maar van die vier winnaars zie ik hem het vaakst en ik heb daarbij nooit gedacht aan 'creatief', of 'stijlvol', of 'avontuurlijk'. Misschien is hij 'cool', maar ik weet nooit zo goed wat ik me daarbij nou precies moet voorstellen. Ik weet alleen dat hij, net als Jeroen Pauw, vijf dagen per week steeds volgens hetzelfde stramien een paar gasten afwerkt. Beiden verdienen daar enkele tonnen per jaar mee, meer dan de minister-president en uit publieke middelen. Dan win je ook nog eens zo'n Award. En dat is dan nieuws. En JFK heeft weer reclame gemaakt. Big deal!
x