dinsdag 25 december 2018

KERST

Ik hoef gelukkig nooit lang na te denken over en te werken aan een kerstdiner. Ik kook alleen voor mezelf, dus het maakt niet veel uit of mijn kookkunsten slagen. Meestal hield ik het wel heel erg simpel: boerenkool met worst. Dit jaar doe ik het eens wat anders, ik maak een vegetarische hap. Dat doet me denken aan de opschudding die ontstond, doordat Allerhande van Albert Heijn, naar de mening van velen, veel te veel vegetarische recepten bevatte. In de eerste plaats is er niets mis met vegetarische gerechten (zolang je niet die fake burgers, fake gehakt en fake kip van de Vegetarische Slager aanschaft) en Allerhande  is echt niet de enige bron van recepten. Het internet wemelt van de sites met recepten. Als je googelt op "kerstrecepten" krijg je maar liefst 656.000 resultaten. Daar staan vast wel wat recepten met vlees bij.

Het is inmiddels een traditie geworden dat op Eerste Kerstdag radio NPO2 de uitzending begint van de Top 2000, die even traditioneel tegen de jaarwisseling eindigt met de Bohemian Rhapsody van Queen, een popgroep en een nummer waar ik helemaal niets mee heb. Dat kun je trouwens van de meeste van die 2000 nummers zeggen. Van mijn favoriete popgroep, The Band, staat elk jaar hetzelfde nummer op de lijst, The Weight. Dit jaar op 759. Veel hoger staat het nooit, maar ik hoor het liever dan welk nummer van Queen ook. Helaas heeft Matthijs van Nieuwkerk zich de Top 2000 eigen gemaakt. Er zijn diverse redenen waarom ik dit een slecht programma vindt, maar de belangrijkste is dat van diverse nummers, soms best wel goede, altijd maar een klein stukje te horen krijgt.

Dit jaar niet, maar veel voorgaande jaren wel, maakte 'Meisjes met Rode Haren' deel uit van de lijst. Ik luisterde daar altijd weer met plezier naar, niet omdat het een muzikaal meesterwerk is, maar omdat het leuke herinneringen opriep. Boukje en ik maakten eens een wandel/kampeer tocht van een week door Nederland. Op een dag volgden we zo'n plattelandsweggetje ergens op de Veluwe. We waren kennelijk in een een dolle bui en zongen gezamenlijk over die meisjes. Al zingend kwamen we een boer op de fiets tegen die ons opgewekt toeriep: "Goedemorgen, jongens!" Jongens? Ja, kijk. We droegen allebei een spijkerbroek en spijkerjack. Boukje had toen zeer kort haar en ze had, zoals ze zelf vaak zei "niet vooraan gestaan toen de borsten werden uitgedeeld."

''En het is intussen ook wel een traditie dat op kerstavond, gisteren dus, een einde komt aan 'Serious request', waarin diskjockeys  proberen zo veel mogelijk geld bij elkaar te krijgen voor het Rode Kruis, dit jaar niet door zich zonder eten te laten opsluiten, maar door een flink eind te wandelen, van de door kleuters gebakken cupcakes naar de rollatorrennen voor 65plussers. 't Is voor een goed doel en dat is het gekste nog niet goed genoeg. Dat vasten in het Glazen Huis was afgezaagd geworden, vonden 'ze', vandaar dat wandelen, dat beduidend minder geld opbracht. Zal het Rode Kruis volgend jaar dat Glazen Huis weer terug willen?