zondag 28 juni 2020

PETJE

Ik schreef hier al eens : "Ik ben niet zo blij met de steeds verder gaande versoepeling van de maatregelen" en "Ben ik blij met die versoepeling? Absoluut niet! Ik vertrouw mijn medemensen voor geen meter."

Dat ik niet geheel onterecht wat terughoudend ben m.b.t. tot die versoepelingen, maak ik op uit een kop in Het Parool van gisteren:

Nu de ergste angst is geweken, vallen we terug in ons oude gedrag

Ander gedrag is het belangrijkste wapen tegen de pandemie. Nu het virus smeult en de coronavrees bijna is verdwenen, keert het oude gedrag terug. Inclusief de kans op een heropleving van het virus. ‘Mensen zijn niet zo rationeel als ze denken.’

Aan het woord is Reint Jan Renes (50), docent psychologie voor een duurzame stad aan de Hogeschool van Amsterdam (‘klimaat en gedrag is m'n echte werk’).  Hij kreeg een plek in de corona gedragsunit van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In een mum van tijd was er een wetenschappelijke adviesraad van vijftien prominente hoogleraren en binnen een week lag er het eerste onderzoeksvoorstel. (...)De bereidwilligheid om de strenge maatregelen op te volgen houdt gelijke tred met de mate waarin het virus rondwaart, stelt Renes. In de weken dat het virus oplaaide, de ic’s bijna onder de druk bezweken en er dagelijks meer dan 150 mensen overleden, volgde iedereen massaal de maatregelen op van de Rijksoverheid.

Emeritus-hoogleraar psychiatrie en psychotherapie Frank Koerselman zegt: De primaire drijfveer van menselijk gedrag i s overleven, zegt hij. Angst draagt daaraan bij, want angst leidt tot voorzichtigheid. Maar angst wordt snel vergeten, net zoals pijn. (...) (A)ls de nood afneemt, begint het marchanderen met groepsnormen om de eigen behoeften te vervullen. Koerselman schudt de coronavoorbeelden van het gemarchandeer gemakkelijk uit de mouw. De beeldspraak die minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge woensdag gebruikte als oproep tot solidariteit (‘we vormen met 17 miljoen mensen een dijk tegen het virus’) pareert hij met: hoe solidair ben je met jongeren als je de economie en het onderwijs op een waakvlam zet, en zo een generatie opzadelt met schulden en een slechtere persoonlijke ontwikkeling?

Dus, lieve mensen, als je het intussen allemaal wel genoeg vindt en je weer eens schouder aan schouder wilt demonstreren of iemand anders dan een huisgenoot wilt knuffelen, ga vooral je gang, maar wil je dan wel, ALSJEBLIEFT, minimaal 1,5 meter bij mij vandaan blijven.  Ik ben te herkennen aan m'n scootmobiel en (bij zeer zonnig weer of bij regen) een groen petje op mijn hoofd, niet van het model baseball pet, maar van het model (militaire) vechtpet.

PS

In een ander artikel in hetzelfde Parool komen enkele mensen aan het woord die tot een risicogroep behoren. Een vrouw met longproblemen vindt de versoepelingen best eng. Een vrouw met de spierziekte sma is sinds de versoepelingen nóg alerter.

Zo zijn er vast nog meer lotgenoten.