vrijdag 25 december 2015

SMULLEN



Zo zal mijn 'kerstdiner' van vanavond eruit zien. Je moet er alleen nog een spiegelei bij denken. In zeer veel goedkope Zweedse eetgelegenheden, zoals stationsrestauraties en restaurants bij supermarkten, vind je deze maaltijd op het menu als 'Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor', oftewel pyttipanna met gebakken ei en rode biet. Vaak is het 'Dagens rätt', menu van de dag.

De pyttipanna bestaat uit dobbelsteenjes aardappel, stukjes spek en ui. Met de (voor)bereiding van de maaltijd ben ik hooguit een kwartier bezig.

Ik at dit gerecht voor het eerst in 1959 in het restaurant van het Centraal Station van Stockholm. Tijdens al mijn daaropvolgende veertien vakanties in Zweden heb ik het minimaal één keer, maar meestal vaker, gegeten. Een kok zal er geen Michelinster mee verdienen, maar in al zijn simpelheid is het een van de lekkerste maaltijden die ik ken.

Dat wordt weer smullen vanavond.