zaterdag 24 juli 2010

Stabiel

Iedereen heeft zo zijn of haar voorkeuren voor de samenstelling van het nieuwe kabinet en de koers die het gaat varen. De nog altijd wat moeilijke financiële en economische situatie schijnt ook te schreeuwen om een stabiel kabinet. Je moet natuurlijk geen kabinet hebben dat vier jaar lang langs het randje van de afgrond loopt, maar het zaakje krampachtig en ten koste van alles bij elkaar willen houden is naar mijn smaak weer het andere uiterste. Dat betekent oeverloze discussies over het derde cijfer achter de komma.

Nu kunnen eenvoudige Nederlanders als jij en ik zo hun persoonlijke voorkeuren hebben qua kabinet, op basis van persoonlijke motieven, maar ook informateur Ruud Lubbers gaat geen lieverbroodjes zitten bakken. Hoewel ... Als ik Teun Lagas mag geloven, die daarover een artikel in Trouw schreef, mocht één Nederlands staatsburger wel een persoonlijk wensenlijstje bij Ruud inleveren. "Zorg voor iets stabiels, Ruud."
"Ja, natuurlijk, dat is landsbelang."
"Ja, ook, maar daar gaat het me nu even niet om."
"O, is er dan nog wat belangrijkers?"
"Ja, ik wou het zo langzamerhand ook wel eens wat rustiger aan gaan doen. Stel nou dat we het zoveelste kabinet op rij krijgen dat weer voortijdig uit elkaar klapt. Dan zit Willem-Alexander koud hier op het Noordeinde en dan mag hij een crisis gaan oplossen. Zie je het al een beetje voor je? Dan kan ik die jongen toch niet aandoen?"
"Nou ... jongen ... hij is al drieënveertig hoor. Mark Rutte is maar een paar maanden ouder."
"Ja, OK, maar je begrijpt wat ik bedoel. Dan kan net zo goed meteen jij of Wim Kok of Herman Tjeenk Willink de formatie zo'n beetje gaan begeleiden."

Teun Lagas schrijft het zo: Op de achtergrond speelt ook de troonswisseling een rol. Mocht kroonprins Willem-Alexander binnen afzienbare tijd de positie van zijn moeder overnemen en wil hij zich rustig kunnen inwerken, dan zit de koningin niet te wachten op een kabinet dat elk moment op punt van breken staat. Zal ik eens vertellen op wat voor soort kabinet ik niet zit te wachten? Op een kabinet dat mede is gebaseerd op het feit dat één specifieke Nederlander een beetje aangename en niet al te ingewikkelde werksfeer moet hebben. Hebben we nog meer argumenten nodig tegen een erfelijk staatshoofd?
X