dinsdag 12 maart 2013

Sneeuw

Vorige week maandag zaten de terrasjes in Amsterdam vol. We dachten dat de winter achter de rug was. Maar dat viel dus behoorlijk tegen. Ik vond het gisteren te koud om naar Buitenveldert te fietsen. Dat is een tochtje van een klein uur en bij een gevoelstemperatuur van -6 graden zou ik dan redelijk verkleumd zijn aangekomen. Ik kan best tegen kou, maar echt leuk vind ik het niet. Vandaag gaat het, vooral in het zuiden, ook weer sneeuwen.

Hebben we nu een strenge winter achter de rug? Voor mijn gevoel is dat niet zo. Er is misschien wat meer sneeuw gevallen dan we laatste jaren gewend waren, de liefhebbers konden wat op natuurijs schaatsen, maar echt vaak is dat niet geweest. Ik heb het idee dat het allemaal wat erger leek door verkeerswaarschuwingen (code oranje) van het KNMI en doordat ProRail en de NS het weer eens nodig vonden de dienstregeling aan te passen (d.w.z. verslechteren). In de landen meer naar het oosten valt heel wat meer sneeuw en is het meestal kouder dan hier. Hoe vaak worden daar eigenlijk verkeerswaarschuwingen gegeven en hoe vaak wordt daar de dienstregeling van de treinen aangepast?

In Trouw las ik dat er in het zuiden een laag sneeuw van wel drie (3!) centimeter sneeuw wordt verwacht. Spoorbeheerder Prorail houdt extra personeel en hulplocomotieven achter de hand. Er rijden in het zuiden minder intercity's. Daar gaan we weer. Beter gezegd: we gaan weer niet, of minder. Omdat er een beetje sneeuw dreig te vallen.
x