vrijdag 8 maart 2019

AFGELEID

Trouwcolumnist Sylvain Ephimenco en zijn partner braken met een vriend, toen we vernamen dat hij als veertigjarige de dochter (15) van een gezamenlijke vriendin had misbruikt. Nu heeft Ephimenco ook een sculptuur in zijn bezit dat gemaakt is door die voormalige vriend. Aan deze sculptuur ben ik zeer gehecht. Na opmerkingen van een andere vriend daarover (Hoe kun je het werk van deze ‘pedo’ nog in je woonkamer uitstallen, was de vraag.) vraagt hij zich af: Kun je een kunstwerk aanrekenen dat zijn schepper met zijn particularistische daden een verdorven privépersoon bleek te zijn?

Ephimenco trekt zijn column door naar de actualiteit. Vanavond is bij NPO 3 de vier uur durende documentaire 'Leaving Neverland te zien', waarin Michael Jackson wordt beschuldigd van misbruik van jonge kinderen. Er is al een aantal radiostations die de muziek van Jackson niet meer draaien. Er schijnt nu al een boycotbeweging op Twitter te bestaan onder de naam #MuteMichaelJacksonMusic. Ik zal daar niet aan meedoen.

Mag ik nog met plezier naar de film 'The Negociater' en naar de serie 'House of Cards' kijken, al wordt hoofdrolspeler Kevin Spacey beschuldigd van seksueel misbruik van vrouwen? Moet ik het alom als meesterwerk beschouwde 'Reis naar het Einde van de Nacht' uit mijn boekenkast verwijderen, omdat de schrijver, Louis-Ferdinand Céline, een rabiate antisemiet was?

Vorig jaar werd de Nobelprijs voor literatuur niet uitgereikt. Een van degenen die over de toekenning van de prijs moeten besluiten was dichteres Katarina Frostenson. Bij NOS.nl was destijds te lezen: Haar man, een kopstuk binnen de culturele sector in Zweden, wordt ervan beschuldigd dat hij zeker achttien vrouwen seksueel heeft misbruikt, onder meer in gebouwen van de academie. Wat konden die dichteres en (de gebouwen van) de academie er aan doen dat die man zich zo vaak had misdragen? Mag op middelbare school bij de lessen Nederlandse literatuur de dichter Gerrit Achterberg nog wel genoemd worden? Hij werd veroordeeld tot vijf jaar tbs voor de moord op zijn hospita en aanranding van haar dochter.

Bestaat er zoiets als 'afgeleide schuld'?