zaterdag 28 oktober 2017

ZUIVERING

"Verhip!" Die uitspraak kende ik tot nu toe als uitdrukking van verbazing. Maar gisteren gebruikte Het PAROOL "verhippen" als werkwoord. Het verschijnsel dat ermee wodt aangeduid is overigen al langer bekend. Ik heb het er hier ook al vaker over gehad: gentrificatie. Volkswijken 'verhippen' en worden zo aantrekkelijker voor hogere inkomensgroepen. De huizenprijzen stijgen enorm en ondernemers gaan zich op een ander publiek richten.

Intussen is (in Amsterdam) Oud-West aan de beurt voor gentrificatie, meer in het bijzonder de Kinkerstraat. Het is kenmerkend voor de Kinkerstraat: winkels die er al jaren zijn, sluiten hun deuren en nieuwe winkels worden geopend. "Zo moet de Turkse groenteboer het veld ruimen voor een dure koffiezaak," zegt Cody Hochstenbach, onderzoeker naar gentrificatie. Ik heb de indruk dat verhipping begint met "de dure koffiezaak". Vroeger ging je gewoon ergens een kopje koffie drinken, een cappuccino als je 'duur' wilde doen. Tegenwoordig drink je een latte macchiato, die bereid is door een barista.

Het thema gentrificatie leeft duidelijk in de buurt. In september was er al een demonstratie van buurtbewoners en actiecomité Faircity tegen het proces van gentrificatie en de opmars van toeristen. Buurtbewoner Henk van Dijk liep mee. "Het is hier steeds minder prettig wonen. Winkels maken plaats voor horeca," zegt hij.

Ook de huizenprijzen zijn volgens Van Dijk een probleem in de buurt. "Er is sprake van een economische zuivering, om het zo maar uit te drukken. Een bepaalde klasse wordt uitgesloten," zegt hij.
Ik vind "economische zuivering" een passende uitdrukking. Het is goed dat een buurt er nu zelf tegen in opstand komt, maar ik vrees dat de strijd bij voorbaat verloren is. Wat doe je als buurtbewoner als blijkt dat je huis of winkel ineens heel veel geld waard is? Dan doe je hetzelfde als de bewoner van Giethoorn waar ik het gisteren over had, die zijn huis verkocht aan een rijke Chinees.