vrijdag 18 november 2011

Afspiegeling

Nu komt Gerdi Verbeet,voorzitter van de Tweede Kamer  weer eens met een idee: er moeten meer laag opgeleiden in de Tweede Kamer. Volgens de Volkskrant zei ze: 'Het zou meer mensen het gevoel kunnen geven dat het parlement er niet alleen vóór hen is maar dat het ook ván hen is'. Het idee erachter is natuurlijk dat de samenstelling van de Tweede Kamer een afspiegeling van de maatschappij moet zijn. Sinds de laatste verkiezingen is de Tweede Kamer voor 90 procent samengesteld uit mensen met een academisch of hbo-diploma. In de samenleving als geheel is dat maar 30 procent, zo benadrukte Verbeet. Ze vindt de vraag gerechtvaardigd of de 70 procent lager opgeleiden zich nog wel vertegenwoordigd voelt door de parlementariërs. De lager opgeleiden zouden met hun levenservaring moeten kunnen goedmaken, wat ze missen door gebrek aan opleiding.

Ik heb nooit het idee gehad dat een hogere opleiding leidt tot een beter inzicht in wat maatschappelijk gezien nuttig en/of nodig is. Ik heb een hbo-opleiding, maar ik verwacht echt niet dat mensen op grond daarvan zullen aannemen, dat ik het daarom beter zou weten dan zij. Alleen als het om taal gaat durf ik te zeggen dat ik er meer verstand van heb dan de meeste Nederlanders. Dat heeft niet alleen met mijn opleiding te maken, maar ook met het feit dat ik met taal omgaan leuk vindt. Mede daarom schrijf ik hier iedere dag een stukje. Ik verwacht ook helemaal niet dat de Tweede Kamer 'in mijn geest' besluiten neemt, want ik weet al enige tijd dat CDA, VVD en PvdA er meestal wat anders over denken dan ik. En dan heb ik het nog niet eens over de PVV en de SGP, die tegenwoordig toch een aardige duit in het zakje doen. De financieel woordvoerder van de PvdA (Plasterk) heeft wel een beetje economie gestudeerd (tot de propedeuse), maar heeft vóór hij de landelijke politiek in ging, toch vooral naam gemaakt op het terrein van de moleculaire  biologie. Waarom zou ik vertrouwen hebben in de financieel-economische ideeën hebben van een bioloog? Als ik een vraag heb op het terrein van de biologie, leg ik die echt niet voor aan kees Jan de Jager.

Nu we het toch over afspiegeling hebben: zitten er wel voldoende ex-gedetineerden in de Tweede Kamer? En voldoende mensen met een verstandelijke beperking? Dat zijn toch redelijk grote groepen. De boeren zijn naar mijn idee oververtegenwoordigd, want die hebben het CDA dat altijd op hun belangen let. De PvdA pretendeert nog altijd op te komen voor de belangen van de 'onderkant' van de de samenleving. Geloof jij dat? Net als VVD en CDA is ze er vooral voor de middenklasse, want daar zitten hun kiezers. En Geert Wilders neemt de 'onderbuik' van de samenleving voor zijn rekening.

Ik hoef helemaal geen volksvertegenwoordiging die 'van mij' is, want daar heeft mijn buurman geen boodschap aan. En omgekeerd is dat net zo. Het aardige van de democratie is nu eenmaal dat er altijd compromissen gesloten moeten worden en een compromis is een besluit waar niemand het helemaal mee eens is. Daar zullen we het mee moeten doen, want het alternatief is de dictatuur.
x