dinsdag 12 februari 2019

BOYCOT

Je kon er natuurlijk op wachten: Jeanine ­Hennis-Plasschaert, onze oud-minister van Defensie, was in Irak op bezoek bij grootayatollah Ali al-Sistani. Zij droeg daarbij een chador, die heel haar hoofd, behalve haar gezicht bedekte.


Een foto waarop Jeanine samen met de grootayatollah te zien is leidde uiteraard allerwegen tot grote verontwaardiging: echte Nederlanders (m/v) maken zelf wel uit welke kleding zij dragen en dat had Jeanine goed duidelijk kunnen maken aan al die onderdrukte vrouwen in Irak. Bij Geen Stijl hadden ook weer honderden reaguurders de gelegenheid zich weer eens lekker uit te leven met anti-islam, resp. anti-immigrant teksten. 'Wij moeten ons daar aanpassen, maar passen zij zich hier aan?'

Jeanine was niet als persoon op bezoek in Irak en evenmin als vertegenwoordigster van Nederland, maar in haar functie van Special Representative of the Secretary-General for the United Nations Assistance Mission for Iraq. Zij was daar dus niet om uiting te geven aan de liberale Nederlandse opvattingen, maar aan de, naar ik aanneem, iets gematigder opvattingen van de Verenigde Naties en haar missie in Irak zou weinig succes hebben als zij bij de grootayatollah op bezoek zou gaan in minirok en een blouse met een diep decolleté.

Ik ben er helemaal voor dat vrouwen in moslimlanden zelf moeten kunnen  bepalen wat Mohammed heeft te melden over het bedekken van het hoofd en of zij zich daar 1400 jaar na dato nog steeds aan moeten houden. Ik begrijp alleen niet dat zoveel mensen het Jeanine kwalijk nemen dat zij niet tijdens haar bezoek aan Irak blijk gegeven heeft van haar solidariteit met de onderdrukte vrouwen daar, Veel van die mensen gooien immers de tank van hun auto regelmatig vol met olie die afkomstig is uit landen waar de positie van de vrouw bepaald niet als 'vrij' bestempeld kan worden. Zijn die mensen bereid tot een boycot van de olie uit die landen?