maandag 16 januari 2012

Peiling

Volgens Maurice de Hond is, in de peilingen, de SP momenteel even groot als de VVD. Die peilingen worden, als ik het goed heb, gehouden bij een groep mensen die representatief is voor de Nederlandse bevolking. De 'Politieke Barometer' peilt ook regelmatig en naar ik aanneem ook bij een representatieve groep. Maar kennelijk hebben beide peilers een ander idee over representatief. Bij De Hond krijgt de PVV 21 zetels, bij de Barometer 24. Volgens De Hond krijgt de SP nu 30 zetels. Volgens de Barometer worden dat er 22. Dat zijn nogal verschillen. En wie zit er nu het dichtst bij de realiteit?

Het enige waar ze het over eens zijn is de trend: PVV, PvdA en CDA gaan achteruit, de SP gaat vooruit. Met name voormalige PVV- en PvdA-stemmers stappen over naar de SP. Ben ik daar als SP-lid nou blij mee? Een beetje. Die nieuwe SP-stemmers zullen waarschijnlijk teleurgesteld worden. Roemer heeft al eens gezegd dat hij bereid is met de VVD samen te regeren. Ik zou daar niet tegen zijn, maar ik weet, net als Roemer, dat de SP dan niet alle maatregelen kan uitvoeren die ze nu, in de oppositie, bepleit. Meedoen aan de regering betekent compromissen sluiten en dat geeft Wilders dan weer de gelegenheid populistisch te keer te gaan.

Ik heb al eens eerder gezegd dat de PVV wel aan zijn top zat. Wilders begint foutjes te maken. Die opmerking over de sluier die Beatrix droeg, werd hem niet door zijn hele achterban in dank afgenomen. Ik blijf het ook merkwaardig vinden dat hij zijn pijlen nog altijd richt op Job Cohen en de PvdA. Hij schijnt nog niet door te hebben dat de SP van Roemer zijn grootste concurrent is.

Het wordt tijd voor de enige doorslaggevende peiling: verkiezingen.
x