woensdag 27 mei 2020

R

Veel mensen, met name smulpapen, worden heel vrolijk als ze kunnen zeggen “De R is weer in de maand.” Dan is immers het mosselseizoen weer begonnen.

Sinds een mand of twee is er vaak sprake van een andere R. Een getal Dat heeft te maken met het aantal coronabesmettingen. Als ik het goed heb werkt het zo: als er gemiddeld sprake is van één besmet persoon die één ander persoon besmet is er sprake van R=1. Als één persoon meer dan één ander besmet gaat R omhoog: er komen steeds meer  besmettingen bij. Dat willen we natuurlijk niet. We willen R=0!

Rond deze tijd worden veel lockdonwnmaatregelen versoepeld. Ik ben daar, als een van de weinigen, niet zo blij mee. Die maatregelen hebben maar weinig effect op mijn dagelijks leven gehad.

Het is nu al weer een tijdje mooi weer. De komende zomer zou wel eens net zo mooi kunnen worden als die van vorig jaar. COVID-19 schijnt niet zo te houden van een mooie zomer. Wij wel! Zeker na al die lockdowntoestanden. We hebben al eerder gezien wat er gebeurt als we wat meer mogen. Hoezo anderhalve meter?

Het zou zomaar kunnen dat al voor september de R weer in de maand is.