maandag 6 november 2017

PLEIN

Het uiterlijk van het Leidseplein is al decennia onderwerp van gesprek. 'Amsterdam is een stad uit duizenden, maar zijn hart zal niemand als hart herkennen,' schreef deze krant (= Het PAROOL) na een opknapbeurt in 1996.
Wat dat betreft is weinig veranderd. "Geen Italiaan die hier komt, herkent dit als een plein," zegt Yoeri Albrecht, directeur van de Balie.

Hoe ziet een Italiaan dit (Leidse)plein? Als een avenue? Als een steeg? Als een plantsoen, misschien? Is het trouwens tegenwoordig een criterium voor de ruimtelijke inrichting van de stad Amsterdam: het moet herkenbaar zijn voor een Italiaan? Of staat 'Italiaan' hier voor 'toerist'? Een inwoner van Giethoorn zal de grachten wellicht herkennen, maar de grachtenwallen in Giethoorn zien er toch anders uit dan de Wallen in Amsterdam.

Max Hermers, de kersverse manager van het American Hotel, weet het heel mooi te zeggen: Het Leidseplein krijgt weer het Leidseplein­gevoel." Als geboren en getogen Amsterdammer ben ik nogal vaak op het Leidseplein geweest, maar ik heb geen idee wat het Leidsepleingevoel is.