zondag 31 mei 2020

KLOKKENLUIDER

Ik heb er destijds (begin december 2019) niets over gehoord of gelezen. Ik hoorde er over in Buitenhof vandaag. Daarin kwam de term "Marokkanenverdelger" aan de orde. Omdat het me dus niets zei, ben ik gaan googelen. Ik kwam diverse krantenberichten tegen. Zo schreef Trouw: Een groep agenten noemt zich volgens NRC Handelsblad ‘Marokkanenverdelgers’. Ze klagen over ‘soft links gedoe’ en promoties van allochtone agenten, die ze ‘goudzoekers’ noemen. Ook zouden agenten met een dienstauto op skivakantie zijn gegaan. Een agent zou pepper­spray op zijn kogelwerend vest spuiten, zodat hij verdachten met een stevige omhelzing kon ‘nemen’, zonder een geweldincident te hoeven rapporteren.

Op de website Doorbraak las ik: Een jongen van 18 werd bij zijn aanhouding “meermaals” geslagen met een wapenstok. Daarna hebben de agenten valse proces-verbalen opgesteld over wat er gebeurd is. In het cellencomplex (de jongen liep inmiddels mank) maakte een agent een filmpje van hem, dat hij deelde in een appgroep met andere agenten.

Hier is duidelijk sprake van discriminatie. Ik  noem dit geen racisme, want Marokkanen behoren tot hetzelfde (blanke) ras als 'wij'. In het hele persbericht rept de politie met geen woord over discriminatie. (...) Volgens de politie is echter uit het “onderzoek niet gebleken dat er sprake is van racisme of discriminatie”.

Bij 'Joop' van BNNVARA las ik: De Haagse politieagent die een Marokkaans-Nederlandse arrestant mishandelde, mag zijn baan houden. NRC meldt dat politiebaas Paul van Musscher het strafontslag van de man heeft ingetrokken. Ook de disciplinaire straf van een andere agent betrokken bij de mishandeling is verlaagd. Teamchef Fatima Abouloufa uit Leiden, een van de klokkenluiders van de mishandelingen, vertrekt bij de politie. Ik kan me de reactie van die Fatima heel goed voorstellen. Wie kan er in godsnaam met enig plezier werken bij een organisatie die zulk wangedrag van werknemers vrijwel onbestraft laat. Dat geldt des te meer voor de politie, die er juist is om daders van onwettig gedrag op te sporen.