donderdag 5 oktober 2017

MEELEVEN

De Grondwet van de VS garandeert "the right of the people to keep and bear Arms". Stephen Paddock, de man die in Las Vegas ruim 50 mensen doodschoot en meer dan 500 verwondde, maakte wel heel erg ruim gebruik van dit recht: hij had 23 vuurwapens bij zich in het hotel, waaronder een AR-15 en een Kalashnikov.

Je zou verwachten dat in een redelijk beschaafd land na zo'n afschuwelijke gebeurtenis de afkeer van wapens in particulier bezit zou toenemen, maar in de Volkskrant las ik: Het is een bekend fenomeen: zodra er een grootscheepse schietpartij plaatsvindt in de VS, schieten de wapenverkopen en de koersen (van de wapenfabrikanten) omhoog. Wapenliefhebbers zijn bang dat het Congres als reactie op het bloedbad striktere wapenwetten zal afkondigen en besluiten het zekere voor het onzekere te nemen door nog snel een wapen aan te schaffen.

Zo bang hoeven die wapenliefhebbers overigens niet te zijn. Er is een constante en sterke lobby vóór het wapenbezit, met name van de National Rifle Association (NRA). De Republikeinse meerderheid in het Congres is sowieso niet bereid het wapenbezit te beperken. Democraten die dat in principe wel zouden willen, durven daar niet publiekelijk voor uit te komen, omdat ze bang zijn tijdens de verkiezingen volledig te worden 'afgebrand' door de NRA. In een artikel in Trouw kwam ik een verwijzing tegen naar een website waar je kunt zien welke bedragen de NRA in 1916 spendeerde aan de steun voor of juist het aanvallen van kandidaten. Zo werd er $19.756.081,00 uitgegeven om te voorkomen dat Hillary Clinton zou worden gekozen. Er werd $11.438.118,00 uitgegeven om te bevorderen dat Trump werd gekozen. Zo wordt er ook een soortgelijke lijst van kandidaten voor Senaat en Huis van Afgevaardigden gegeven. In de meeste gevallen waarin de kandidatuur de financiële steun van de NRA kreeg werd de kandidaat ook gekozen. Gekozen met steun van de NRA en nu zijn ze, zoals de Los Ageles Times schrijft, met hun gedachten en gebeden bij de slachtoffers. Ook Trump leeft erg mee met de slachtoffers en hun omgeving.
idden
Angst speelt (bij wapenbezitters) ook een rol: je kunt je maar beter bewapenen voor het geval je ook met een schutter wordt geconfronteerd. Hoe naïef kun je zijn? Die schutter gaat zijn acties echt niet van te voren aankondigen. Hoeveel tijd heb je om zijn acties te voorkomen? Heb je jouw wapen op dat moment toevallig ook bij de hand? Nou ja, als ze maar meeleven en meebidden.