vrijdag 20 november 2015

RECORD

Gisteren las ik een bericht in Het PAROOL van een paar dagen geleden. DWDDrrrrr had een enthousiast bericht in Twitter geplaatst. Maandagavond bereikte het programma een record aan kijkers. Liefst 1.771.000 mensen hadden gekeken naar de uitzending die geheel aan de aanslagen in Parijs was gewijd. Waar terreur al niet goed voor is! Er werd, niet geheel verwonderlijk, met nogal wat afkeurende Tweets gereageerd. De Wereld Draait Door heeft op Twitter 'diep excuus' aangeboden voor een jubeltweet waarin werd gerept over het kijkcijferrecord.

Hebben Matthijs van Nieuwkerk c.s. nou geleerd dat DWDDrrrrr echt niet veel belangrijker is dan de onderwerpen en/of de gasten die daarin ter sprake komen? Dinsdagavond was topkok Robert Kranenborg te gast die een zeer bijzondere taart had gemaakt. Terwijl Matthijs van een stukje van die taart wilde gaan genieten, moest hij onverwacht een berichtje voorlezen: Krijg een heel merkwaardig bericht voor m'n snufferd. Heeft niks met deze taart te maken, wel met het eerste gesprek. Nederland-Duitsland afgelast,  verdacht pakketje, bleek ongevaarlijk. Stadion ontruimd. Heerlijke taart, zeg. Verdorie ... formidabele taart. Die tekst sprak Matthijs dus in één moeite door uit. Er was een kleine onderbreking, na "Ontruimd", om een hapje van die taart te nemen.

Ik geef direct toe: er gebeurt meer in de wereld dan terreuraanslagen en een stukje taart van een topkok kan best lekker zijn op zijn tijd, maar een ervaren journalist (Matthijs was ooit hoofdredacteur van Het PAROOL.) zou toch iets meer oog mogen hebben voor de context. Maar, zoals ik hiervoor al aanduidde, ik vermoed dat Matthijs van mening is dat de enige reden voor het bestaan van DWDDrrrrr Matthijs van Nieuwkerk zelf is. Het gaat om zijn ervaringen.

Nadat dat "Heerlijke taart" was uitgesproken, werd door het publiek gelachen. Belachelijk was het wel, ja.