maandag 19 juni 2017

MIDZOMER

Nog twee nachtjes slapen en we maken de zonnewende van 2017 mee. Om precies te zijn op 21 juni om 06:24 uur. Op dat tijdstip staat de zon boven de Kreeftskeerkring. We beleven dan dus de langste dag van het jaar, d.w.z. de dag met het meeste zonlicht. De tijd tussen zonsopgang en -ondergang zal 16 uur en 52 minuten zijn. De zon gaat onder om 22:08 uur. Het schijnt ook nog eens een mooie zonnige dag te worden.

Tegenwoordig wordt elke (min of meer) 'bijzondere' dag aangegrepen, om er ook commercieel of cultureel iets mee te doen doen. Dus komt Het PAROOL met

Zo vier je midzomernacht in Amsterdam

Er worden maar liefst zes activiteiten opgesomd die bij uitstek geschikt schijnen te zijn om tijdens de midzomernacht te beoefenen:
  • Oedipus Brewing (...) viert (...) midzomernacht een groot feest. Denk aan internationale biertjes, "sultry music performances" (?? Whatever.), zonnegroeten (??) én burgers van The Beef Chief;
  • het Nationale Opera & Ballet vertolkt speciaal voor het Holland Festival Richard Strauss' opera Salome (1905). De opera wordt in Park Frankendael live uitgezonden op een groot scherm.
  • Fort Resort Beemster (bij Purmerend) (een sauna in een voormalig fort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam) is de hele nacht open, zodat je in een nachtelijk zonnetje kunt uitwasemen van de hot tubs, sauna's en klankschaalsessies. Vooral die klankschaalsessies lijken me geweldig tijdens de midzomernacht.
  • Speciaal voor de zomerwende kun je eenmalig 's avonds door de grachten peddelen op een surfplank. Ik zou gewoon een waterfiets huren.
  • En wat te denken van een "cacaoceremonie met proeverij"? Wie bedenkt zoiets? Maar gelukkig kun je in het Oosterpark ook genieten van dichters, muzikanten, verhalenvertellers. Tijdens zonsondergang is er een Indiase vuurceremonie. Een exotisch tintje doet het altijd goed bij dit soort gelegenheden.
  • Je kunt ook Zwijmelen aan 't IJ:  Het meest bekende musicalnummer over de zomer moet natuurlijk 'Summer Nights' uit Grease zijn. Daarom wordt de film woensdag 21 juni vertoond in de openluchtbioscoop van Meneer Nieges.
Wat ik mis is dat in (bijvoorbeeld) het Vondelpark Stonehenge - met enkele nepdruïden - wrdt nagebouwd. Dan zouden we zoiets kunnen meemaken:


Ik vermoed dat ik de Midzomernacht gewoon thuis doorbreng.