zondag 30 oktober 2016

NEE

"Waarom vind ik het erg als nee nee is? Dat zei Mark Rutte afgelopen vrijdag in het Gesprek met de minister president bij NPO1. "Omdat het afbreuk doet aan de eenheid in Europa op een heel belangrijk onderwerp, namelijk onze positie tegenover Rusland (...) een land dat zich in toenemende mate met onze zaken wil bemoeien."

Misschien moeten we nog eens terugdenken aan oktober 1962. President Kennedy was toen bereid een (wereld)oorlog te riskeren omdat Rusland in de 'achtertuin' van de VS kernraketten had opgesteld.

Kijk eens naar het kaartje hieronder.

Die groene landen zijn NAVO-landen. Die liggen dus stuk voor stuk in de achtertuin van Rusland. Dat rode land is Oekraïne. Als dat land zich, door een associatieverdrag met de EU, hechter met 'het Westen' verbindt, is het eigenlijk niet zo vreemd dat Rusland zich daar wat ongemakkelijk bij voelt. Vergeet daarbij niet dat 12 NAVO-lidstaten (Albanië, Bulgarije, Estland, Hongarije , Kroatië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije en Tsjechië), als ze al niet tot de USSR behoorden, óf lid waren van het Warschaupact, óf in ieder geval communistisch waren.

Rutte haalde zelfs Aleppo erbij. Ik weet echt wel dat Rusland daar, samen met Assad vreselijke dingen doet. Ik weet ook wel dat Rusland de Krim heeft bezet en niet zo goed bezig is in een ander deel van Oekraïne. Maar niemand maakt mij wijs dat de USA en zijn bondgenoten (zoals wij) in het Midden-Oosten uitsluitend bezig zijn met het verdedigen van de democratie en het beschermen van de mensenrechten. Rusland gaat echt niet weg uit Syrië als Rutte ja zegt tegen het verdrag met Oekraïne.

Bij het referendum, waarbij de meerderheid van die paar stemmers "Nee!" zei, dacht niemand aan Rusland dat zich in toenemende mate met onze zaken bemoeide. Waarom haalt Rutte ineens de koude oorlog naar boven omdat hij niet weet hoe hij uit een politiek probleem (voor hem!) moet komen?  Bij dat referendum heb ik "Ja" gezegd, maar ik hoop van harte dat Rutte dit weekend geen meerderheid bij elkaar weet te sprokkelen.