donderdag 12 augustus 2010

Streng

Vermoedelijk zijn veel volgelingen van Geert Wilders, maar niet alleen zij, het erover eens dat er in dit land strenger gestraft moet worden.Je komt hier met name veel te gemakkelijk weg met het gebruik van geweld. (Anderzijds is het vervolgen van fout verkeersgedrag - dat ook doden en gewonden kan opleveren - een kwestie van 'autootje pesten'.) Al dat linkse gezeur over 'moeilijke jeugd' en zo moet nou maar eens afgelopen wezen.

Nee, dan de Verenigde Staten. Daar weten ze wel weg met strengheid, tot de doodstraf aan toe. De misdaadcijfers zijn daar bepaald niet lager dan hier, maar het zal wel een lekker gevoel geven dat iemand 'zijn verdiende loon' krijgt. Toch heb ik de indruk dat ze daar in de VS wel eens wat doorschieten. Neem nou die steward, waarover o.a. de Volkskrant bericht. Die steward wijst, nadat een vliegtuig net geland is, een passagier op zijn verkeerd gedrag. Die passagier wenst zich daar niets van aan te trekken. Hij scheldt de steward uit en slaat hem met zijn tas. Dat verschijnsel komt in Nederland ook voor. Het zijn vaak zwartrijders in het openbaar vervoer die, wanneer ze gesnapt worden, verbaal of fysiek gebruik geweld gebruiken tegen conducteurs.

Die steward pikte het niet. Hij eiste excuses. De passagier weigerde. De steward pakt de microfoon en scheldt de passagier de huid vol. Natuurlijk is dat ook geen professioneel handelen, maar begrijpelijk is het wel. Die steward heeft het even helemaal gehad. Hij pakt een blikje bier en verlaat het vliegtuig via een nooduitgang. Thuis wordt hij van zijn bed gelicht. Hij kan zeven jaar cel krijgen, aldus Amerikaanse media. (Onderstreping toegevoegd.)

Wat heeft die man nou gedaan? Een passagier uitgescholden, een blikje bier ontvreemd en een vliegtuig op onreglementaire wijze verlaten. Moet je daarvoor zeven jaar achter de tralies? In Nederland moet je daarvoor iemand wel bijna doodslaan. Zullen we nog eens goed nadenken over strenger straffen? O ja: zou die passagier de politie nog achter zich aan krijgen? Of was hij 'al genoeg gestraft'?
x