dinsdag 2 september 2008

Files

Al dat gezeur over files! Files zijn helemaal geen probleem. OK, voor het milieu misschien, maar voor jou, als autorijder, zijn ze juist goed. In Trouw las ik over een man die ging telewerken. Hij had elke dag enorme moeite om op gang te komen in zijn eigen huis. Toen adviseerde zijn vrouw hem elke ochtend eerst een kwartier te fietsen om een mentale afstand tussen huis en werk te creëren. Dat bleek goed te werken.

Is dat duidelijk? Als je, bij wijze van spreken, vanachter je ontbijttafel achter je bureau springt, is die afstand tussen privé en werk weg. Je hebt geen tijd voor omschakeling. In de file kun je nog even rustig die slimme vraag formuleren die je straks in het werkoverleg gaat stellen. Vanavond op de weg terug naar huis mag de file wat jou betreft nog wel twee keer zo lang zijn. Dan kun je nog repeteren hoe je geloofwaardig zegt: "Wat een prachtige tekening heb je voor pappa (of mamma) gemaakt. Maar we moeten nu eten, want anders kan mamma (of pappa) het journaal van acht uur niet zien." Dat is weer een mooie overgang van werk naar huis.

En de file heeft nog veel meer voordelen. Wat dacht je van een cursus Bulgaars op cd? Dat is toch ontzettend handig als je over een tijdje naar je nieuwe goedkope werknemers toe kunt communiceren? Thuis kom je je daar niet toe. Je hebt je slim onder die mooie tekening uitgewerkt, maar na het eten zul je toch nog een keer moeten uitleggen waarom het "ik hebt" is en niet "ik heeft", want daar weet het huidig onderwijzend personeel ook niet meer alles van.

Tenslotte: de auto is zo langzamerhand de enige plek waar je nog ongestoord naar je nieuwe cd van André Rieu (Live op de Vrijthof! Schit-te-rend!) Files? Hoe langer, hoe fijner!

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER