woensdag 19 april 2017

OMRIJDEN

Aan de westzijde van Amsterdam-Noord vind je het voormalige NDSM-terrein. Er zijn nu woningen, allerlei bedrijven, horeca en een festivalterrein. In de zomer ritselt het in Amsterdam van de festivals, dus ook daar in Amsterdam-Noord. Die festivals trekken veel toeristen en zoals bekend beginnen sommige Amsterdammers zich daaraan te ergeren. Ik weet niet hoe gegrond die ergernissen van die Amsterdammers zijn, want waar ik woon zie je nauwelijks toeristen.

Gisteren stond in Het PAROOL een ingezonden brief van een inwoner van Amsterdam die naar mijn idee wel degelijk een puntheeft. PAROOLlezer Bas Kok schreef: Onlangs kreeg ik als omwonende van de NDSM een brief op de mat van DGTL. Blijmoedig meldde het dancefestival dat ze in het paasweekend voor de vijfde keer zou neerstrijken op NDSM. Dat dit festival een van de duurzaamste ter wereld is. Qua overlast ging men de overlast tot een ­minimum beperken, 'zonder dat dit ten koste gaat van de beleving van alle 20.000 bezoekers'.

Daarna volgden enkele cryptische formuleringen over de pont als 'verbeterpunt'. 'Buiten de piek willen wij zo veel mogelijk bewoners en bezoekers van de horeca voorrang verlenen, en het mogelijk maken om de fiets mee te nemen op de pont.'


Waar het op neerkomt: Bas mag tijdens het festival niet met zijn fiets op de pont naar het NDSM-terrein. Hij moet maar de pont naar de Buiksloterweg nemen.

Iedereen aan de westkant van Noord moet hierdoor drieënhalve kilometer omfietsen naar de Buiksloterweg. Voor Amsterdammers die onbekend zijn met Noord: vergelijk dit met de afstand van Berlagebrug-Centraal Station.

Hoe zouden fietsende inwoners van de Rivierenbuurt reageren als een feestorganisator hun vertelt dat 'hun' Berlagebrug op drukke tijden verboden toegang is? En dat ze moeten ­omrijden via Centraal Station?

Geweldig natuurlijk dat DTGL oog heeft voor "de beleving van alle 20.000 bezoekers." Ik denk dat ze vooral oog hebben voor de horeca. Als ik ergens hoor of lees 'Amsterdam voor de Amsterdammers' dan wil ik daar zo langzamerhand best eens over gaan nadenken.