zondag 2 januari 2011

Bommen

Je kon erop wachten natuurlijk: de krantenberichten over gewonden door vuurwerk. Er vielen zelfs twee doden: ten minste twee families voor wie het jaar 2011 rampzalig begonnen is. Moet je 'stille tochten' gaan organiseren voor tragische gebeurtenissen die het gevolg zijn van iets waarvoor we met ons allen tegen de 70 miljoen euro hebben uitgegeven?

Een zeventienjarige jongen is omgekomen door een zelfgemaakte bom. Je kunt dus niemand anders iets verwijten. Zijn ouders zullen zich misschien de rest van hun leven afvragen of ze wel goed opgelet hebben. Maar een dertienjarige jongen kwam (vermoedelijk schrijft de Volkskrant) om omdat dat hij stond te kijken toen er een vuurwerkbom ontplofte. (In het NOS-journaal was geen sprake meer van een vermoeden.)

Ik realiseer me dat het cynisch kan overkomen, maar ik schrijf het toch: een hele rij Somaliërs wordt gearresteerd op vermoeden van een mogelijke aanslag die wellicht in Nederland zou plaatsvinden. We weten zeker dat er ieder jaar rond de jaarwisseling in ieder geval een reeks (soms ernstige) gewonden valt: 'De situatie in Nederland is zo ernstig dat twee jaarwisselingen gelijkstaan aan het totale aantal beschadigde ogen bij alle soldaten uit de Verenigde Staten die in Irak hebben gevochten', zegt oogchirurg Tjeerd de Faber. Maar we geven, zelfs in economisch slechte tijden, met plezier miljoenen euro's uit om dat allemaal mogelijk te maken. Velen zijn zelfs bereid daarvoor illegaal, gevaarlijk vuurwerk te verkopen (winst is winst, nietwaar?) en aan te schaffen (je wilt toch graag de hardste knal in jouw omgeving laten horen?). En aan het eind van 2011 doen we het precies weer zo.

PS
Je kunt vandaag ook weer het door mij geschreven gastblog bij 'SILLY ME' lezen. Klik hier.

PPS
En er is weer een nieuwe 'Beggarkort'. Klik hier.
x