donderdag 11 februari 2010

Shalalie

Niemand, hoop ik, zal mij ervan verdenken dat ik afgelopen zaterdag op tv heb gevolgd wie ons land gaat vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival. Maar ik vind de discussie die daarna ontstond, over (de kwaliteit van) het liedje en de winnares en de wijze waarop zij uiteindelijk tot winnares werd uitgeroepen natuurlijk wel weer buitengemeen interessant. Ik ben zelfs zover gegaan via YouTube naar het liedje (gezongen door Sieneke) te luisteren en elders de letterlijk tekst te lezen. Ik heb natuurlijk lang niet alles gelezen wat erover geschreven is, maar merkwaardigerwijs ben ik nog nergens de vermelding tegengekomen dat "Shalalie shalala" niet voor honderd procent origineel is. Immers in het in het onvolprezen "Alle duiven op de dam" van Gert en Hermien komt al de tekst "sjalalalie, sjalalala" voor. Maar ja, dat liedje is ook al weer bijna veertig jaar oud, dus niet iedereen zal zich dat herinneren.

Ik heb ook mijn elitaire buien, dus als ik die tekst van "Ik ben verliefd" (dat is de feitelijke titel van het liedje) lees, denk ik: ik zou er niet over peinzen die tekst, als ik die al geschreven had, aan iemand anders te laten lezen, laat staan die voor een miljoenenpubliek ten gehore te laten brengen. Maar dan bedenk ik weer dat ik zoiets denk bij ongeveer 99% van alle Nederlandstalige en 98% van anderstalige liedjes die ik hoor en begrijp. Dus ik zit fout in mijn beoordeling. Daar komt nog bij dat het 'Cultuurblog' van NRC Handelsblad (toch een serieuze krant) aandacht aan dit lied besteed. Het maakt dus deel uit van onze cultuur.

Gelukkig sta ik niet helemaal alleen in mijn wat negatieve beoordeling van het lied. Het lied van Kartner is omstreden omdat de 74-jarige componist uit de tijd zou zijn. Een actiecomité heeft minister Plasterk (Cultuur) een petitie aangeboden om organiserende omroep TROS tot een andere keuze te bewegen. Ik zou zeggen: dat hele songfestival is na 54 jaar wel enigszins uit de tijd. Wat Plasterk na het ontvangen van de petitie dacht kan ik me zo ongeveer voorstellen: "Ik ga over cultuur, niet over het songfestival."
x