maandag 17 april 2017

FEESTVIEREN

Max Pam schreef in de Volkskrant: In 2009 bleek dat 45 procent van de Nederlandse bevolking geen idee heeft waar Pasen over gaat en dat percentage is sindsdien alleen maar gegroeid. Bijna de helft van de Nederlanders associeert Pasen niet meer met het christendom.

Wat behoort er nou eigenlijk tot onze Nederlandse 'Paascultuur' die we zo nodig moeten beschermen tegen moslims die dat, zoals hier en daar beweerd wordt, van ons willen afpakken? Zijn ze tegen het verstoppen en zoeken naar eieren? Willen ze geen paasbrunch? Willen ze de paasvuren per direct blussen?
 
Over vijftig dagen is het Pinksteren. Ik denk dat nog veel minder Nederlanders weten waar dat precies over gaat. Het wordt ook niet echt 'gevierd' zoals Kerst en Pasen, behalve dan door een handjevol christenen. Het is gewoon weer een extra vrije dag. Ik heb nog niemand horen beweren dat de moslims die ook van ons af willen pakken.

Kunnen we nou eens gewoon toegeven dat het ons gewoon om die vrije dagen gaat, waarop we activiteiten uitvoeren die meestal niets met 'typisch Nederlands' te maken hebben. Je hoort Marokkanen toch ook niet zeggen dat het Suikerfeest een 'typisch Marokkaans' feest is? Het is een religieus feest. Ik ga dat niet meevieren, net zo min als ik de christelijke feesten meevier. En Koningsdag zal me ook worst wezen.