woensdag 23 mei 2012

Liberaliseren

Kennelijk heeft nog niemand begrepen dat de grote crisis waarin we al vijf jaar zitten, werd veroorzaakt door de banken en door de neo-liberale politiek van deregulering van de financiële markten in de VS. Trouwe lezers van Beggartalk weten dat ik er met sombere regelmaat op wijs dat "Jan met de pet", of hij nu in Griekenland, Spanje of Nederland woont, moet opdraaien voor de schulden die politici en zich onverantwoordelijk gedragende veelverdieners veroorzaakt hebben. Maar vandaag staat het dan ook eens onomwonden in Trouw. Het ontslagrecht wordt inmiddels ook verder gedereguleerd en geliberaliseerd en als het aan D66, een van de partijen die het Lenteakkoord ondersteunt, ligt, wordt de werkweek ook weer langer.

Zo kunnen we nog een tijdje door gaan.We moeten meer en goedkoper gaan produceren. Is het niet te dol dat werknemers hier vier weken per jaar niet op hun werk hoeven te komen en toch gewoon hun salaris doorbetaald krijgen? Sterker nog, ze krijgen ook nog eens extra vakantiegeld mee. Hoe lang kunnen we dat nog van de werkgevers vragen? Op die manier worden hun winsten - en niet te vergeten het dividend voor de aandeelhouders - verlaagd. Zullen we ook het werkgeversaandeel in de pensioenpremies maar afschaffen? Laat iedereen voor zijn eigen pensioen zorgen! Het minimumloon is ook zo'n overbodige regel: wie zijn vak verstaat weet heus wel een goed loon bij een werkgever te bedingen.

Het veelgebruikte argument is dat we onze kleinkinderen niet mogen opzadelen met de schulden die wij maken. Mogen we af en toe ook nog even denken aan de honderdduizenden kinderen van nu (volgens de Kinderombudsman) die in feite in armoe leven, die niet naar een sportclub kunnen, die niet op vakantie gaan en niet naar de verjaardag van een vriendje of vriendinnetje gaan, omdat ze zelfs geen bescheiden cadeautje kunnen meenemen?
x