dinsdag 5 augustus 2008

Eindelijk

Sorry, lieve lezers. Het was dus toch niet helemaal zo'n goed idee het roken in de horeca te verbieden. Nu jullie niet meer geteisterd worden door al die sigarettenrook, komen jullie erachter dat het stinkt in de horeca. De Volkskrant schrijft: Zeer penetrante lijfgeuren, zoals zweetvoeten, en de lucht van verschaalde drank blijven lang hangen. Klanten ervaren dat als onprettig. Voorheen werden die luchtjes door de tabaksrook geabsorbeerd. Nu valt het nog mee, want er staan veel deuren en ramen open, maar dat duurt niet zo lang meer. Dan zit jij, in aangenaam gezelschap, te genieten van een stukje dood beest op een bedje van het een of ander met een exquis sausje en dan komt er in jullie buurt iemand zitten die op zijn racefiets is gekomen en die zich moest haasten om niet te laat te komen. Tot voor kort kon ik of een medeparia de penetrante geur die zo'n man verspreidt nog maskeren. Dat kostte jullie geen cent, want ik liet jullie niet bijdragen in de de door mij verzorgde stankmaskering.

De horeca moet nu zelf gaan zorgen voor het maskeren of absorberen van al die vieze luchtjes. De bedrijven die daarvoor zijn staan al te trappelen. Wat dacht je van
Mistig Moeras, Grootmoeders Boenwas en Zeewater Fris & Zilt"? Mijn zeer persoonlijke voorkeur gaat uit naar Bounty Beach: 'Het geeft een bepaalde ambiance.' De horecaketens kunnen - heel eigentijds - ook kiezen voor een 'corporate geur': waar je ook een 'Van der Valk' betreedt, het ruikt overal naar de toekankooi in Avifauna. De eigenaar van de Rotterdamse Baja Beach Club drukt de noodzaak van geurmachines treffend uit: Het is niet fris als je de geurmachine niet aanzet. Je ruikt de aanwezigheid van mensen. Het is al erg genoeg dat je mensen ziet en hoort. Dan wil je ze niet ook nog een keer ruiken.

Ik voorspel wel één ding: die aso's die rookten in de horeca zorgden voor stankverdrijving. Nu de horeca dat zelf moet gaan verzorgen én betalen, zullen de kosten daarvan onvermijdelijk in de prijzen verwerkt worden. Bij mij zal dat zo'n beetje kostenneutraal verlopen. Zijn jullie nou blij?

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER