donderdag 10 september 2015

RUZIE

Ze hebben weer eens ruzie binnen de PvdA. Felix Rottenberg, die ervoor moet zorgdragen dat de PvdA bij de volgende Kamerverziezingen een lijst met goede kandidaten heeft, ziet niets in Diederik Samsom als lijstaanvoerder, waarmee hij impliciet zegt dat hij nu al niets ziet in Samsom als partijleider.

Het gaat mij een tikje te ver om Samsom er de schuld van te geven dat de PvdA zo laag scoort in de peilingen. De PvdA is al jaren de weg kwijt. Ik zag een paar dagen geleden op tv Paul Witteman en nog iemand (ik geloof Rottenberg) die zeer enthousiast waren over Wim Kok. Zelfs de term 'Vader des Vaderlands' werd gebruikt. Volgens mij is juist met Wim Kok de deconfiture van de PvdA begonnen. Je zag hetzelfde in Engeland, waar Tony Blair over New Labou begon. Ook hij wilde veel stemmen bij de middengroepen ophalen en dus werd (New) Labour een middenpartij, net als de PvdA en werd de traditionele achterban, de 'verwoprpenen der aarde' vergeten.

Bij Wikipedia kwam ik de volgdende uitspraak van Kok tegen: "een werkelijke vernieuwing van de PvdA begint (... ) met een definitief afscheid van de socialistische ideologie; met een definitieve verbreking van de ideologische banden met andere nazaten van de traditionele socialistische beweging." Dus werd er alles aan gedaan om niet samen te werken met, bijvoorbeeld, de SP.

Rottenberg ziet meer in Lodewijk Asscher als lijsttrekker/partijleider. De naam van Asscher werd al genoemd toen Job Cohen nog de partijkeider was. Waarom zou Lodewijk het beter doen dan Diederik? Ze voeren beide hetzelfde beleid uit. De PvdA heeft niet in de eerste plaats een nieuwe leider nodig. Ze hebben een nieuwe ideologie nodig. Eigenlijk een oude.