dinsdag 17 augustus 2010

Nuances

Aanvankelijk was ik behoorlijk verrast toen ik Barack Obama hoorde zeggen, dat moslims overal in Amerika een moskee moeten kunnen bouwen, zo lang dat maar volgens de plaatselijke regels is, ook op de zuidpunt van Manhattan. (Ik citeer hier Trouw.)

Er worden nergens zoveel meningen gepeild als in het Witte Huis. Een aardig, zij het wat overtrokken, voorbeeld is te zien in de rol die Michael J. Fox speelt in 'The American President', een aardige 'feel good movie' met verder o.a. Michael Douglas, Annette Bening en Martin Sheen. In de film worden de populariteitscijfers van de president voortdurend bijgehouden. Hij is weduwnaar met een puberdochter en begint een relatie met een lobbyiste, terwijl hij twee controversiële wetten door het Congres aangenomen wil krijgen

Obama deed zijn hierboven vermelde uitspraak in het gezelschap van moslims en daar werd deze uiteraard warm ontvangen. Maar hij werd ook door de tv uitgezonden en dat leverde heel wat bezeerde tenen en schenen op. Tijd dus voor 'damage control', want binnenkort willen veel van zijn partijgenoten herkozen worden in Huis van Afgevaardigden en Senaat en hoe leg je aan de kiezers uit dat de president echt geen 'islam lover' is, laat staan een stiekeme islamiet, wat veel Amerikanen nog geloven. Dus tijdens een korte vakantie in Florida benadrukte Obama dat hij zich niet had willen en ook in de toekomst niet zal uitspreken over de vraag of het verstandig was een islamitisch centrum te bouwen zo dicht bij Ground Zero. Zoals ik in mijn gereformeerde jeugd heb geleerd: "Alle dingen zijn geoorloofd, maar niet alle dingen stichten."

Het recht om godshuizen te bouwen ligt verankerd in de Amerikaanse Grondwet, maar daar gaat het nu even niet om. Nabestaanden van de slachtoffers daar, en politieke groeperingen die vrezen voor een 'islamisering' van de VS, voeren actie tegen een islamitisch centrum dat 'triomfalistisch' zou uitkijken over de begraafplaats van slachtoffers van de islam Ergens las ik dat in 2001 0,5%van de Amerikaanse bevolking moslim was. Laten we gek doen en aannemen dat het aantal verviervoudigd is: 2%. Hoe willen die erin slagen de VS te islamiseren? Hier kun je zien waar die moskee zou komen t.o.v. Ground Zero. Het is mij niet duidelijk hoe je "triomfalistisch" zou moeten uitkijken over Ground Zero, dat je van daaruit waarschijnlijk niet eens kunt zien. Bij mijn weten is Ground Zero ook geen begraafplaats. OK, dat is muggenziften, maar als de bal toch op de stip gelegd wordt, wil ik hem er wel even intrappen. Wie in iedere islamiet een potentiële terrorist ziet en weigert te geloven dat in het te bouwen centrum een gematigde islam, open voor dialoog, gevestigd zal worden, verdient geen redelijke discussie. En Obama wil vast nog wel een tweede ambtstermijn.
x