zondag 7 november 2010

Alternatief

"Wij willen een vrij land dat trots is op zijn beschaving en vooruit wil in de wereld." Dit citaat haal ik uit NRC Handelsblad van gisteren. Welke politicus (m/v) zou dat gezegd hebben? Als Google en andere zoekmachines niet bestonden zou ik daar een aardige prijsvraag van kunnen maken. Het lijkt me immers moeilijk een Nederlands politicus te vinden die tegen een vrij land is, of tegen een land dat vooruit wil in de wereld. "Trots" zou kunnen doen denken aan Rita Verdonk, maar het citaat komt niet uit haar mond. Ik moet trouwens de politicus nog vinden die openlijk durft te zeggen dat de Nederlandse beschaving nou ook weer niet zo heel erg veel beter is dan die van de omringende landen en dat ze daar iets minder trots kunnen wezen.

Ik zal het maar zeggen: het citaat is afkomstig van Liliane Ploumen, de voorzitter van de PvdA en ik begrijp absoluut niet wat het te maken heeft met de context waarin zij dit zegt. Het artikel waarin het voorkomt gaat namelijk over vergaande politieke samenwerking tussen GroenLinks en PvdA. Aanleiding voor de contacten is de bezorgdheid en frustratie van veel oppositiepartijen over de richting die het kabinet inslaat. Door samenwerking willen de twee partijen politieke macht organiseren voor een alternatieve route, zegt Ploumen en dan volgt dat citaat. Het is niet uitgesloten dat t.z.t. ook de SP en D66 bij de contacten worden betrokken.

Er wordt hier weer eens een reeds wijd openstaande deur ingetrapt. Wat voor kabinet er ook zit, oppositiepartijen zijn per definitie altijd bezorgd en gefrustreerd en willen altijd een andere route. Je hoeft ook geen politiek genie te zijn om te bedenken dat in het geval van een minderheidskabinet je als samenwerkende oppositiepartijen meer kunt bereiken dan weer je allemaal op eigen houtje blijft doorklooien.

De eerste gesprekken tussen Halsema en Cohen over samenwerking waren vertrouwelijk. Maar alles lekt uit of wordt bewust gelekt. Dus dan wordt Ploumen geïnterviewd. En ja, dan moet je ook iets zeggen dat niet alleen de eigen achterban aanspreekt, het moet ook een béétje aantrekkelijk lijken voor wie niet toch wel links van het midden stemt. Zeker bij de lezers van NRC Handelsblad gaan kreten als "vrij" en "vooruit" er altijd wel in. Dat "trots" ben ik niet helemaal zeker van, maar dat zal er wel bij gedaan zijn voor de toevallig meelezende PVV'ers en ander rechts volk. Het zou me niet eens verwonderen als dat citaat bedacht is door een linkse beginnend communicatiedeskundige of een aankomend spindoctor. Een echte zou wel beter weten.
x