zaterdag 29 augustus 2015

AFBLIJVEN


De Millenniumtrilogie van Stieg Larsson, waarvan, schrijft Trouw) het afgelopen decennium meer dan 80 miljoen exemplaren zijn verkocht (2,7 miljoen in het Nederlands) heeft een vierde deel gekregen. Hoe kan dat nou? Stieg Larsson was toch al overleden voordat deel één van de trilogie verscheen?

Stieg Larsson had een partner, Eva Gabrielsson, maar zij waren niet getrouwd. Voor de Zweedse wet was zij daarom niet zijn erfgename. De vader en de broer van Larsson, met wie hij weinig contact zou hebben gehad, kregen de nalatenschap toegewezen en zetten nu het 'Millennium-merk' voort. Deel vier hebben zij laten schrijven door ene David Lagercrantz, die al eerder een boek had gepubliceerd, een biografie van de voetballer Zlatan Ibrahimović.

Het artikel in Trouw had als kop Nieuwe Millennium: 'in de geest van' of 'geldzucht'? Ik moest direct aan het laatste denken. Er is niets tegen je bij het maken van een schilderij, het componeren van een muziekstuk of het schrijven van een boek te laten inspireren door iemand die je bewondert. Maar je moet wel met je handen van een oorspronkelijk werk afblijven, niet klakkeloos, bijvoorbeeld, alle hoofdpersonen overnemen.

Trouw had nog een artikel waarin aandacht werd besteed aan recencies in diverse (buitenlandse) kranten van deel vier. De oordelen waren verdeeld. Ik peins er niet over het boek aan te schaffen. Het is niet 'in de geest van', het is gewoon jatwerk. Ik zou me een heler voelen als ik het boek kocht.