woensdag 16 december 2009

Dictatuur

Onlangs ging het er fel aan toe in de afdeling Nieuw-West van de PvdA. De hele landelijke en gemeentelijke partijtop bemoeide zich met de verkiezing van de lijsttrekker voor de komende deelraadsverkiezingen. Zij vonden immers dat Ahmed Marcouch de gedroomde kandidaat was. Maar er was een tegenkandidaat die hoge ogen leek te gooien: Achmed Baâ­doud. Na een spannende stemmenstrijd werd het toch de laatste. Voor de camera's deed na afloop weer iedereen zeer lovend over en vriendelijk tegen elkaar. De PvdA is immers een democratische partij en daar weten ze dus hoe democratie werkt.

De werkelijkheid ziet er soms net wat anders uit dan de ideale situatie. Het PAROOL heeft als kop: Marcouch-aanhangers gewipt. Dat zijn dan de nog overgebleven aanhangers van Marcouch in het afdelingsbestuur. Ik heb altijd geleerd dat in democratisch functionerende organen verschillende standpunten en verschillende voorkeuren voor personen rustig naast elkaar kunnen bestaan. Ik vind zelfs dat enige tegenspraak van tijd tot tijd wel goed is. Anders ontaardt zo'n orgaan in een 'Comité van wederzijdse bewondering'. Of het lijdt tot het doordrijven van standpunten. Dan wordt democratie inderdaad 'de dictatuur van de helft plus één'.
x

Landleven

Mijn eerste vakantie zonder mijn ouders (en ook niet bij grootouders) beleefde ik bij de padvinderij (nog bij de welpen). Mijn oudere broer was er wel bij. We verbleven op een boerderij in Den Ham, een gehucht in de buurt van Ommen. De boerin was nog nooit verder dan Ommen geweest. De boer had zich wel eens helemaal tot Zwolle gewaagd. Het water kwam uit de pomp of uit een put. Het is nog steeds een prachtige streek voor vakantie en ook op latere leeftijd ben ik er wel eens fietsend of wandelend doorheen getrokken.

In Trouw las ik: Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Vechtdal-IJsseldelta en Bedandbreakfast Nederland hebben in samenwerking met plattelandopdekaart.nl alle plattelands activiteiten in de omgeving rondom het vechtdal, overijssel op de kaart gezet. Van bedandbreakfast.nl zijn tevens alle bed & breakfast locaties in nederland te zien. Natuurlijk ging ik meteen op die website kijken.

Neem maar van mij aan dat er van alles in dat mooie gebied te beleven valt. Als ik heel eerlijk ben, moet ik zeggen dat ze zo langzamerhand bij de vakantie-industrie van gekkigheid niet meer weten wat ze nu weer moeten bedenken om de naar ontspanning strevende burgers bezig te houden. Neem bijvoorbeeld de 'Vechtdal Hoeve'. Daar hebben ze de 'Koe-safari' bedacht. Je gaat, let op, op ontdekkingsreis in het Vechtdal. Je hoeft gelukkig niet te lopen door dat avontuurlijke gebied. Je reist per nostalgische tractor en huifkar. Ik weet absoluut niet wat ik me bij een nostalgische tractor moet voorstellen. Ik ben nog zo nostalgisch dat ik zo'n huifkar liever door een paard zie trekken, zo'n stevige knol, die af en toe vrolijk hinnikt. Maar goed, je kijkt met spanning uit naar je eerste ontmoeting met het zeldzame oer-Hollandse Brandrode Vechtdal rund. Lopen die runderen zomaar in een of ander weitje? Ben jij gek? Marianne Thieme zou hier uit haar dak gaan. Die runderen bevinden zich in een Spa en Wellness voor de Koe! Echt, ik fantaseer niets, ik citeer. Ik ben niet echt ingevoerd op wellnessterrein, maar ik denk daarbij aan sauna's, massage, anti-rimpelbehandelingen en het herstellen van gespleten haarpunten. Het schijnt wel ontspannend te zijn, voor mensen dan. Maar zouden die koeien dat nou écht leuk vinden?

Voor de reis naar die Spa en Wellness betaal je 9 euro p.p. maar dat is wel inclusief koffie/thee en krentenwegge.  Mocht ik nog eens in de buurt komen, dan laat ik de Vechtdal Hoeve zorgvuldig links liggen.
x