woensdag 26 december 2018

HALEN

Als je geen volgeling van Geert Wilders en ook geen bewonderaar van staatssecretaris voor asielzaken Mark Harbers bent, zul je het waarschijnlijk een prima actie vinden:'We Gaan Ze Halen'. De actievoerders, schrijft Het PAROOL, wilden 150 vluchtelingen uit Griekenland meenemen naar Nederland.

Ik vind het in ieder geval een sympathieke actie, maar ik vrees dat het idealisme van de actievoerders heel wat groter was dan hun realisme. Het plan was om de migranten naar Nederland te brengen in een van de dertig ingezette auto's of in de speciaal door de actiegroep aangeschafte extra lange bus. Die bus begaf het in Duitsland, waarna de actiegroep met vijftig auto's doorreed naar Athene. Wanneer je van plan bent een reis te maken van, volgens Google Maps, 2858km, is een van de eerste dingen die je doet, toch even checken of je bus er niet al na de eerste kilometers mee ophoudt.

In Athene aangekomen wilden de actievoerders met de Griekse regering in gesprek komen, maar Het is niet gelukt om met de Griekse regering in gesprek te gaan, zegt organisator Rikko Voorberg tegen het NOS Radio 1 Journaal. "Het blijft doodstil  van de kant van de Griekse regering. Ze lijken niet te willen reageren," zegt Voorberg. Zou het niet handig geweest om vóór aan die tocht van 2858 km te beginnen even na te gaan of je wel contact zou kunnen maken met de Griekse regering?

Overigens kondigde staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) voor vertrek van de We Gaan Ze Halen-stoet al aan de vluchtelingen weer teruggestuurd zouden worden naar Griekenland, als dat land wél toestemming had gegegeven (sic). Op grond van Europese regels moeten ze namelijk in dat land asiel aanvragen. Ze hadden toch moeten weten dat deze staatssecretaris niet bekend staat om zijn soepele opstelling in asielzaken. Ze hadden ook even die Europese regeltjes kunnen nakijken en zich vervolgens kunnen afvragen hoe Harbers daarmee om zou gaan.

De actiegroep rijdt met lege auto's terug naar Nederland. (...) We Gaan Ze Halen gaat in Nederland verder actievoeren, maar weet nog niet hoe. Misschien hebben ze geleerd dat een plan begint met een goede voorbereiding. Ze hebben wel iets bereikt: ze zijn dankbaar dat we zoveel mensen weer eens met de neus op feiten hebben kunnen drukken.