donderdag 2 juli 2015

VOORDEEL

Gisteren heb ik het Stedelijk Museum (van Amsterdam dus) weer eens bezocht. Dat was in jaren niet gebeurd. Volgens mij was ik er voor het laatst met Boukje, dus dat is minimaal 19 jaar geleden. Ik ging niet speciaal voor de Matissetentoonstelling, al heb ik die wel bekeken. Ik wilde gewoon weer eens wat eigentijdse kunst zien, of werken van een aantal jaren vóór die 'eigen tijd'. Er hingen ook wat werken van tijdgenoten van Matisse, waaronder Mondriaan. Ik ben een liefhebber van die rechtlijnige werken van Mondriaan., maar ook van zijn overige non-figuratieve werk.

Ook om andere redenen was het bezoek aan het Stedelijk memorabel. Op het Museumplein was het, net als in de rest van het land, bloedheet. Dankzij de klimaatbeheersing was de temperatuur binnen best aangenaam.

Het was ook de eerste keer dat ik mij per scootmobiel langs de kunstwerken bewoog. Het was gelukkig niet erg druk, dus ik heb geen medebezoekers aangereden en meestal kon ik op acceptabele afstand van de kunstwerken komen. Voordeel was ook dat ik niet geruime tijd hoefde te slenteren, waardoor je van die 'moeie hoeven' krijgt. Zo heb ook dit nadeel weer z'n voordeel.

Niet onvermeld mag blijven dat, waar nodig, de medewerkers van het museum zich zeer behulpzaam opstelden, bijvoorbeeld bij het aangeven van de beste route, waar niveauverschillen van enkele traptreden overwonnen konden worden.