woensdag 19 september 2012

Winter

Peter Wadhams, één van 's werelds belangrijkste deskundigen als het om zee-ijs gaat, zegt dat het het arctisch poolijs tijdens de zomermaanden niet over twintig jaar verdwenen is, maar al over vier jaar. Dat las ik gisteren in Trouw. Vandaag las ik: Het record aan gesmolten poolijs zorgt er voor dat we mogelijk een extreme winter tegemoet gaan. In de zomers van 2011 en 2007 smolt er ook een maximale hoeveelheid zeeijs en de daaropvolgende winters staan te boek als erg koud.

Liefhebbers van de Elfstedentocht zullen het laatste bericht met plezier lezen en hun trainingsarbeid misschien nog wat opschroeven, maar dat lijkt me toch een minderheid van de bevolking  Treinreizigers zien de (sneeuw)bui al hangen. Die zien de dichtgesneeuwde en vastgevroren wissels voor zich en de gratis koffie en thee die de NS weer gaat uitdelen.

Ik heb het idee dat het warmer worden van onze atmosfeer voor een belangrijk deel een natuurlijk verschijnsel is, dat eerder is voorgekomen. Ik denk ook dat wij zelf druk bezig zijn dat proces enigszins te versnellen door de uitstoot van broeikasgassen. Er gaan wel steeds meer auto's op elektriciteit rijden, maar die elektriciteit moet eerst ergens opgewekt worden en dat gebeurt nog altijd vooral met fossiele brandstoffen. De provincie Noord-Holland ziet niets in nog meer windmolens en andere provincies schijnen ook niet zo happig te zijn. Windmolens schijnen toeristen weg te houden. Dat zijn niet allemaal wandelaars en fietsers, maar vaak ook mensen die graag met 130 km/u naar hun bestemming toe scheuren.

Ik hoop op een winter zonder Elfstedentocht.
x