zaterdag 18 september 2010

Bruin

Een paar dagen geleden vergeleek Europees Commissaris Reding het Franse beleid m.b.t. de Roma's met het beleid van Nazi-Duitsland. Amsterdams gemeenteraadslid Geke van Velzen (PvdA) noemde het mogelijke nieuwe kabinet volgens Trouw "bruin". Die kleur verwijst naar de hemden van de leden van de Sturmabteilung (SA), de 'knokploeg' van Hitlers partij NSDAP. Fractievoorzitter Frank de Wolf was niet gelukkig met de uitspraak van Van Velzen: "De term bruin is in politieke zin niet goed en verwijst naar onaangename en vervlogen tijden. Het is een vergissing, ik zou het zo niet genoemd hebben", zegt De Wolf.

Ik sta nogal kritisch tegenover het Franse Romabeleid en diverse punten van het PVV-programma. Er zitten discriminerende elementen in. Maar het gaat (ook) mij te ver deze op één lijn te stellen met het Nazibeleid. Daarin was immers sprake van doelbewuste en stelselmatige uitroeiing van Joden, zigeuners, homo's en andere 'ongewenste' personen en groepen. Hoe verwerpelijk je de activiteiten en ideeën van resp. Frankrijk en de PVV ook vindt, zij vallen in het niet in bij wat de Nazi's deden.

"Ja maar", zal iemand zeggen, "iets wat in het begin nog wel lijkt mee te vallen, moet je toch aanpakken, om erger te voorkomen." Zeker, en dat gebeurt dan ook: Frankrijk en de PVV worden op ruime schaal gekritiseerd. Maar als je daar van die onterechte vergelijkingen bij maakt, speel je de gekritiseerden in de kaart. Hun verdediging zal bij veel mensen in goede aarde vallen. De verkeerde vergelijking wordt het onderwerp. Daarmee wordt de aandacht van wat zij wel fout doen afgeleid. Gebruik geen kanon als een vliegenmepper volstaat.
X