dinsdag 18 maart 2014

Fout

Heb ik het toch weer fout gedaan, door mijn schoonzus te machtigen bij de gemeenteraadsverkiezingen namens mij te stemmen. Persoonlijk vind ik het niet fout, maar dat is de mening van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die waarnemers gestuurd heeft. Trouw bericht erover. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 constateerden de waarnemers dat het Nederlandse systeem strijdig is met de algemeen aanvaarde norm van 'one man, one vote'. Volmachten zijn volgens de OVSE strijdig met het stemgeheim. Ook bestaat het gevaar van fraude en misbruik, aldus de organisatie.

Het systeem om een ander voor je te laten stemmen bestaat hier al jaren en bij mijn weten is er nooit op gewezen dat de norm van 'one man, one vote' hiermee geweld wordt aangedaan. De OVSE ziet mijn stem dus liever verloren gaan.

En die strijdigheid met het stemgeheim is ook flauwekul. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt, noch vóór, noch na de verkiezingen, op welke partij ik zou stemmen, resp. gestemd heb. Dat is ook deze keer weer de SP. We leven inmmers in een land waar het geen enkel gevaar oplevert daar redelijk open mee te zijn. En ik ben er echt niet bang voor dat mijn schoonzus mijn stem stiekem aan een andere partij geeft.

Ja, het is mogelijk te frauderen met volmachtstemmen. Maar we schaffen toch de belastingen niet af omdat daarmee, soms op grote schaal, gefraudeerd kan worden?
x