maandag 8 december 2008

Aversie

Nog bijna elke dag leer ik nieuwe woorden of uitdrukkingen. In de Volkskrant kwam ik "risico-aversie" tegen. Gezien de wankele staat van de economie is elke belegger op zoek naar zekerheden en garanties. 'De risico-aversie is enorm', zegt Paul van der Worp, analist bij zakenbank NIBC.

Het is toch wel fijn dat je bij elke crisis deskundige analisten hebt die kunnen uitleggen wat een leek, ik bijvoorbeeld als het om financiële zaken gaat, niet kan begrijpen. Het is ook fijn dat ze meteen een term verzinnen die het allemaal nog serieuzer laat lijken. Een gewone jongen als ik zou zeggen: "Beleggers hebben een pesthekel aan geld verliezen en die gaan zich indekken." Omdat ik op school bij de taalles altijd heel goed opgelet heb, wist ik in ieder geval uit mijn hoofd dat 'aversie' een duur woord voor 'afkeer' is. Als het tegenwoordig over economie hebt mag je 'afkeer' wel veranderen in 'pesthekel', vind ik.

Een bakker bakt, een fietser fietst, een loodgieter giet lood, een blogger blogt, dus een belegger belegt, recessie of geen recessie. Dat denk ik dan in al mijn onnozelheid. Dankzij Paul van der Worp weet ik nu dat het bij beleggen net een tikje anders ligt. Helemaal in mijn eentje zou ik er nooit achter gekomen zijn dat beleggers in tijden van economische neergang toch iets voorzichtiger met hun geld omspringen. Die wachten gewoon tot het weer goed gaat. Maar gaat het wel weer goed als de beleggers niet beleggen? Kan iemand me dat nou eens uitleggen?