woensdag 13 januari 2010

Reclamespot

Jan Peter had prima geslapen de nacht vóór de ochtend waarop de 'Commissie Davids' haar rapport zou aanbieden. Hij wist immers dat hij altijd het juiste beleid had uitgevoerd inzake de oorlog in Irak. Een deskundige commissie onder leiding van niemand minder dan een oud-president van de Hoge Raad der Nederlanden, zou tot geen andere conclusie kunnen komen. Vreemd genoeg bleek de commissie op een aantal punten toch een andere mening te zijn toegedaan dan Jan Peter. Maar na enkele uren was Jan Peter er al uit: hij had toch gelijk! En dat zou hij zijn coalitiegenoten, de oppositie, de media en niet te vergeten de burgers wel eens snel duidelijk maken.

Het zal wel eigenwijs overkomen als ik beweer dat het rapport van de 'Commissie Davids' mij niet gek veel nieuws heeft geleerd. We lopen qua buitenlandse politiek al jaren slaafs achter onze Angelsaksische Atlantische bondgenoten aan. Ambtelijke opvattingen en kennis die niet in het politieke beleid passen worden al jaren buiten de besluitvorming gehouden. De minister die niet af en toe een feitje 'vergeet' te vermelden moet nog benoemd worden.

Maar los daarvan: het zou Jan Peter, Alexander, Agnes, Pieter, Mariëtte, Mark, Femke en hun partijgenoten gesierd hebben als zij gezegd zouden hebben: "We nemen tot en met het komende weekend rustig de tijd om dit rapport goed te lezen en te bestuderen. Tot die tijd: geen commentaar!" Maar ja, het zijn politici. Over anderhalve maand zijn er verkiezingen. Dan worden gemeenteraden samengesteld voor een deel op basis van (het antwoord op) de vraag of we nou wel of niet de oorlog in Irak hadden moeten ondersteunen, of Jan Peter wel of niet gelijk had. Over de herinrichting van het Dorpsplein kunnen we ons later wel druk maken.

Het optreden van de politieke 'leiders' van gisteren was één grote reclamespot voor Geert en Rita.
x

Sabbatical

Je werkt al een flink aantal jaren. Je loopt niet de kantjes er vanaf. Iedereen is meer dan tevreden over de resultaten van jouw arbeidsinspanningen. Dan komt er een moment dat je denkt: waar ben ik nou eigenlijk mee bezig? Is dit wat ik altijd heb willen doen en zijn? Daar wil je wel eens goed over nadenken, zonder al die dagelijkse beslommeringen. De oplossing ligt voor de hand: een sabbatical. Een jaar lang, althans een behoorlijk lange tijd, even niet gericht zijn op geld verdienen, maar eens flink met jezelf aan de gang gaan, of hoe je dat ook noemen mag.

Sabbatical (year) is de Engelse aanduiding voor 'sabbatsjaar', een Bijbelse term. Volgens de joodse wetgeving moest het volk Israël elk zevende jaar de landbouwgrond met rust laten, zoals het zelf elke zevende dag moest rusten.

Ik kom hier op omdat ik een kort berichtje in de Volkskrant las over Co Adriaanse, de bekende voetbaltrainer. Die was na een sabbatical weer aan de slag gegaan in Qatar. Vrij recent zag ik bij Pauw & Witteman nog de bekende acteur Gijs Scholte van Aschat. Die had zijn sabbatical gebruikt om naar Spanje te fietsen.

Co en Gijs zijn BN'ers, anders zou je niet horen over de vrije tijd die ze zichzelf toemeten. Ik gun hen, iedereen trouwens, veel vrije tijd, waarin ze erachter kunnen komen hoe ze (nog meer) zin aan hun leven kunnen geven. In ieder geval doet Co dat door gewoon door te gaan met voetballers trainen en coachen en ik heb Gijs niet horen zeggen dat hij eigenlijk liever boekhouder zou zijn. Die zien we over een tijdje dus gewoon weer terug op de planken of in een tv-serie.

Ik kan me voorstellen dat een willekeurige postbesteller of stratenmaker van tegen de vijftig ook wel eens een sabbatical wil. Dat zal er in het algemeen niet in zitten, want wat je in de eerste plaats nodig hebt is geld om de periode waarin je niet met werk, maar met jezelf bezig bent, redelijk goed gevoed en gekleed door te komen. Je baas moet het ook nog eens goed vinden dat je een tijdje onbetaald verlof neemt. Is je baan er trouwens nog na die sabbatical? Kijk, voor dat soort vragen kom je te staan als je geen (zeer)  goed verdienende BN'er bent en het interesseert Pauw & Witteman en al hun kijkers geen ene malle moer.
x