dinsdag 13 januari 2009

C-factor

Ik ben orthodox gereformeerd, dus calvinistisch, opgevoed en opgeleid. Of je het nou wilt of niet, van je opvoeding en opleiding houd je meestal een behoorlijke tik over. Ik zit er absoluut niet mee dat die tik bij mij calvinistische trekjes heeft. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ik mij in het goede gezelschap van de premier en de twee vice-premiers bevind.

Als iemand mij dogmatisch en rechtlijnig zou noemen - duidelijke resultaten van mijn opvoeding - zal ik hem of haar niet tegenspreken. Ik zie dat ook niet als negatief. Wat ik er in de loop der jaren wel bijgeleerd heb, is dat mijn 'waarheid' niet automatisch zaligmakend voor een ander is. Ik geloof ook niet dat mijn 'waarheid' door een hogere, metafysische macht wordt bepaald. Dat maak ik zelf wel uit. Ik ben nog altijd bereid mijn 'waarheid' op basis van nieuwe of nog niet eerder door mij onderkende feiten te herzien.

Maar hoe calvinistisch ben ik nog? Wat is er van mijn opvoeding en opleiding blijven hangen? Op die vraag heb ik dan eindelijk een antwoord. Trouw van gisteren had een artikel onder de vraag: Hoe calvinistisch ben jij? De krant ontwikkelde in samenwerking met de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam de c-factor, een zelftest op internet, die daar antwoord op geeft. Die test vind je hier. Je kunt daarin reageren (eens of oneens) op 25 stellingen.

Uiteraard ben ik meteen aan de slag gegaan. Het resultaat? Een C-Factor van 48%. Je hebt wat calvinistische trekjes. In enkele opvattingen lijk je op een calvinist. Je slaat je echter heel wat gemakkelijker door het leven, waardoor je daar ook van kunt genieten.

Nu is dus wetenschappelijk bewezen wat ik altijd al wist: ondanks een calvinistische opvoeding kun je nog aardig op je pootjes terechtkomen.