zondag 13 december 2009

Bewijs

Op 20 januari 2010 begint het proces waarin Geert Wilders terecht staat voor het aanzetten tot haat, discriminatie en groepsbelediging. Een ANP-bericht in Trouw meldt dat hij in dat proces Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, als getuige wil oproepen. Op deze manier wil Wilders bewijzen dat zijn kritiek op de islam terecht is. Volgens de PVV'er is B. "het levende bewijs" dat de islam een inspiratiebron is voor geweld.

Wat mij betreft kan Wilders zichzelf en de rechtbank die moeite besparen. Dat is zeer oud nieuws. Talloze religies en andere levensbeschouwelijke en politieke stromingen hebben volgelingen die om hen moverende redenen niet aarzelen allerlei vormen van geweld - tot en met moord - te gebruiken om hun (waan)ideeën te verspreiden en tegenstanders te 'straffen'. Fundamentalistische christenen in de VS aarzelen niet abortusklinieken in brand te steken en daar werkend medisch en verplegend personeel te vermoorden. In dit verband is het wellicht goed te herinneren aan een gebeurtenis die op 25 januari 1994 plaatsvond in Hebron op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Baruch Goldstein, legerarts, een ultranationalistische Israëliër (ik weet niet zeker of hij ook een fundamentalistische jood was), liep het 'Graf van de aartsvaders' binnen (dat zowel door joden als moslims als een heilige plaats beschouwd wordt), schoot daar tientallen moslims dood en verwondde meer dan honderd andere. Jozef Stalin liet uit naam van het socialisme ik weet niet hoeveel landgenoten vermoorden. Is daarmee aangetoond dat christendom, jodendom en socialisme 'inspiratiebronnen voor geweld' zijn? Ja, helaas, voor een aantal mensen wel.

Het 'vrije woord' is voor Geert Wilders een inspiratiebron voor verbaal geweld tegen moslims. Hij zou het niet op prijs stellen als ik zou beweren dat kritiek op het 'vrije woord' terecht is. Het feit alleen al dat hij de opvattingen en handelwijze van één persoon exemplarisch acht voor de opvattingen en handelwijze van miljoenen andere bewijst dat Wilders discrimineert. Van zijn advocaat Bram Moskowitz, toch een ervaren strafpleiter, had je mogen verwachten dat hij zijn cliënt van zo'n zelfbeschuldigende uitspraak had weerhouden.
x