dinsdag 10 oktober 2017

KRUIDENTUIN

Ik wist niet dat er in Groesbeek een Nationaal Bevrijdingsmuseum is. Dat weet ik nu omdat gisteren EenVandaag berichtte over een tentoonstelling in dat museum. De titel van de tentoonstelling: 'De SS. Veelzijdig Extremisme'. Op de website van het museum lees ik: De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders. Dit beeld is echter incompleet. Wie wist bijvoorbeeld dat de SS archeologische expedities naar o.a. Tibet organiseerde, het kerstfeest wilde germaniseren, kruidentuinen aanlegde in concentratiekampen en de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties ter wereld was?

Ik ga er zonder meer vanuit dat de organisatoren van de tentoonstelling eerzame bedoelingen hadden, alleen begrijp ik ze niet. Was het echt noodzakelijk het beeld van de SS te nuanceren of relativeren? Is het nodig ons te vertellen dat Hitler, Eichman, Mengele, Himmler, Heydrich en al die andere Nazikopstukken ook wel een paar positieve eigenschappen hadden? Het interesseert me geen bal dat ze lief waren voor hun konijnen en regelmatig hun dementerende moeder bezochten. Het waren pure misdadigers met puur slechte opvattingen. Meer hoef ik niet van ze te weten.

De Waffen-SS was geen multiculturele organisatie, het was een monoculturele vernietigingsorganisatie, waartoe ook mannen van andere dan Duitse nationaliteit, niet van een andere cultuur, zich aangetrokken voelden. De Nazi's moesten sowieso niets hebben van andere culturen dan de Germaanse. Ik denk niet dat de kampbewakers de gevangen lieten meegenieten van de kruidentuin voordat ze hen naar de gaskamers dreven.