zaterdag 31 januari 2015

AARDIG

"Ik heb hem nooit erg gemogen. Volgens mij mocht niemand hier in de buurt hem. Aan gemeenschappelijke activiteiten deed hij nooit mee. Hij was vaak tactloos en respectloos. Eerlijk gezegd heb ik wel eens gedacht dat hij in criminele kringen verkeerde en niet zou terugdeinzen voor fysiek geweld."

Nadat in een ophefmakende zaak een verdachte is gearresteerd en mensen uit zijn omgeving om commentaar wordt gevraagd, hoor je nooit teksten als hierboven weergegeven. Van seriemoordenaar tot terrorist: ze worden bijna zonder uitzondering beschreven als 'aardig', 'netjes', 'stond altijd voor iedereen klaar' en meer postiefs.

In de Volkskrant is een vrouwelijk studente aan het woord die samen met hem de introductieweek doorliep: Ze beschrijft Tarik Z. (...) als een rustige, welbespraakte jongen, die altijd netjes in de kleren was gestoken. 'Hij is heel slim', zegt de vrouw, die anoniem wil blijven. 'Dat merkte je aan de manier waarop hij praatte. Hij dacht duidelijk over dingen na, had overal een mening over.' De NOS-site laat weten dat hij volgens een oud-klasgenoot op een normale manier sociaal was. In Het PAROOL las ik: 'Hij kwam op mij over als een rustige en intelligente jongen', aldus de studiegenoot.

Als we nu even nuchter kijken, wat is er dan helemaal gebeurd? Een kennelijk wat gestoorde jongeman, die zich met complottheoriën bezighield, wilde via het NOS-journaal de Nederlandse bevolking van die theoriën in kennis stellen. Hij is geen moment echt gevaarlijk geweest, al wist hij die indruk wel te wekken, maar er gaat vrijwel geen journaal voorbij of er wordt aandacht aan besteed. Dezelfde beelden worden steeds weer herhaald. DWDDrrrrr, Nieuwsuur en Jinek besteden er aandacht aan. Ik word er geen cent wijzer van.

Zullen we weer normaal gaan doen?